FONTOS Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak
A Waberer's megveszi a Posta Biztosítókat
Üzlet

A Waberer's megveszi a Posta Biztosítókat

Portfolio
Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Posta Biztosítókban a Waberer’s Csoport - közölte a vállalat. A tranzakció keretében a Gránit Biztosító közel 67 százalékos részesedést szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban. A terjeszkedéssel a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Gránit Biztosító az eddiginél sokkal szélesebb kört érhet el az élet- és nem életbiztosítási szegmensben egyaránt, és a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik. A tranzakció lezárása - a hatósági engedélyek megszerzése után - 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer’s Csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon.

A magyarországi biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik a Waberer’s Csoporthoz tartozó Gránit Biztosító azzal, hogy többségi tulajdont szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban.

A Waberer's 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító ugyanis július 8-án adásvételi szerződést írt alá a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító kétharmados - 66,925 százalékos - részesedésének megvásárlásáról.

A Posta Biztosítók együttes megszolgált díjbevétele 60,7 milliárd forint, míg adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

Összehasonlításképp, a Waberer's árbevétele 711 millió euró volt 2023-ban, ami (a tavalyi átlagos 381,85 EURHUF árfolyam mellett) 271,5 milliárd forintnak felel meg. Ezt a Posta Biztosítók árbevétele 22,4 százalékkal növelte volt 2023-ban.

wabiárbevétel0708

A Waberer's adózott eredménye 2023-ban 29,7 millió euró volt, a tavalyi átlagos euró/forint árfolyamon ez 11,3 milliárd forint. Ehhez képest tehát jelentős a 2,2 milliárd forintos adózott eredmény, amit a Posta Biztosítók elértek, hiszen 19,4 százalékkal növelte volna a Waberer's 2023-as eredményét. De mivel nem 100 százalékot szerez a két biztosítóban a Waberer's, ezért a cégre jutó profit elméletben csak 1,47 milliárd forint körül alakulna.

wabiadózotteredmény0708asda

Az ügylet lezárása az adásvételi szerződésben meghatározott feltételek teljesülése, a hatósági engedélyek és eljárások után,

2024 őszén várható.

Az akvizíció szorosan kapcsolódik a Waberer’s Csoport 2027-ig szóló stratégiájához, melynek egyik fontos célja, hogy a cégcsoport tovább terjeszkedjen a magyarországi biztosítási piacon.

"A Waberer’s Csoport még tizenhat évvel ezelőtt lépett be a biztosítási piacra a saját logisztikai flottájának hatékony biztosítása céljából. Ezt követően kezdett piaci ügyfelek részére haszongépjármű, majd személyautó biztosítási termékeket értékesíteni, és ért el pár év alatt Top5-ös helyezést a KGFB szegmensen belül. A mostani akvizícióval a társaság célja, hogy a jelenleg sikeres, de fókuszált biztosítási tevékenységét tovább diverzifikálja, és komolyabb szereplővé léphessen elő a teljes magyarországi biztosítási piacon” - mondta a Posta Biztosítók felvásárlásáról Barna Zsolt, a Waberer’s elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Posta Biztosító és Magyar Posta Életbiztosító a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfolióval. A mostani tranzakcióval a Waberer’s a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben. Továbbá a nem életbiztosítási piacon mostaninál szélesebb ügyfélkört érhet el. A Posta Biztosítók hálózatán keresztül ráadásul sokkal több - fizikai - helyen, fiókban tud megjelenni a társaság, így olyan településeken, térségekben is elérhetőek lesznek a Gránit Biztosító szolgáltatásai, ahol eddig kevésbé volt jelen a vállalat.

„A Gránit Biztosító integrációja a Posta Biztosítókkal lehetőséget teremt számunkra, hogy tovább fejlesszük szolgáltatásainkat. Ezzel az akvizícióval célunk nem csak a piaci részesedés növelése, hanem az ügyfélélmény további javítása is. A Posta Biztosítók széleskörű fiókhálózatának és tapasztalatának köszönhetően még hatékonyabban tudunk megfelelni az egyedi ügyféligényeknek. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen kiterjedt hálózattal és nagy múltú szakember gárdával bővül a Waberer’s Cégcsoport” - mondta Erdélyi Barna a Gránit Biztosító igazgatóságának elnöke.

A Waberer’s Csoport célja, hogy a tranzakció lezárását követően a Magyar Postával, mint társtulajdonossal és stratégiai partnerrel szoros együttműködést alakítson ki azzal a céllal, hogy a meglévő termék-, és értékesítési csatornákban lévő szinergiákat kihasználva meghatározó piaci részesedést szerezzenek a teljes magyarországi biztosítási piacon. Ez hozzájárulhat a társaság értékeltségének növekedéséhez, valamint a jövedelmezőség bővüléséhez.

A tranzakció finanszírozásáról egyelőre nincsenek információk, pedig ez egy érdekes aspektus lesz. Ugyan az előző negyedévben a Waberer's likviditása egészséges szinten volt, a Concorde legutóbbi elemzésében megjegyezte, hogy egy ilyen felvásárláshoz meglehetősen alacsony a likviditás, és a tranzakció hatására megnőhet a cég eladósodottsága.

"Mi szeretünk olyan projekteket megvalósítani, amelyek vételára a nettó profitból 6-8 éven belül megtérül" - mondta korábban a Portfolio-nak a PSP Csoport felvásárlása kapcsán Tóth Szabolcs, a Waberer’s gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese. Persze a Posta Biztosítók felvásárlása feltételezhetően egy egészen más típusú tranzakció volt, hiszen az állam állította őket eladósorba, de a Tóth Szabolcs által elmondottakból arra lehet következtetni, hogy (a 67 százalékos tulajdonrészt figyelembe véve) 9-12 milliárd forint környékén lehetett a vételár.

Az állam tavaly áprilisban szerezte meg a német Talanxtól a Posta Biztosítók kétharmados tulajdonrészét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig néhány hónappal később, tavaly szeptemberben közölte, hogy értékesíti a két Posta Biztosítóban lévő részesedését. Az állam átmeneti tulajdonosi szerepvállalása a biztosítási piac konszolidációját kívánta elősegíteni, az állami tulajdonosi érték maximalizálása mellett.

A Waberer's árfolyama 4,2 százalékot emelkedett a hírre, így idén 9,1 százalékos pluszban van a papír.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
bét