Portfolio signature

Most érdemes figyelni, közel 3 éve nem történt ilyen a Teslával!

Az év első hónapjaiban igencsak rájárt a rúd a Teslára. Elon Musk cége ugyanis a jelentős árcsökkentések ellenére is jócskán visszaeső értékesítési számokat jelentett, miközben a vállalat eredményessége is csökkent. Ez a részvényárfolyamra is negatívan hatott, és volt olyan időszak, amikor a Tesla volt az S&P 500 legrosszabbul teljesítő részvénye. Az elmúlt időszakban azonban több pozitív hír is érkezett, ennek köszönhetően pedig a Tesla árfolyama sorra törte át a fontos szinteket. A vállalat ráadásul hamarosan közzéteszi második negyedéves jelentését, éppen ezért megnéztük, hogy milyen lehetőségek lehetnek a Teslában a mostani emelkedést követően.

Kilőtt a Tesla

A Tesla az év első hónapjaiban nem csak a Fantasztikus Hetes részvénycsoportból lógott ki lefelé, de az S&P 500 részvényei közül is sokáig a legrosszabbul teljesítő volt. A befektetőket elsősorban az EV-piacon zajló árháború aggasztotta, amely látványosan csökkentette a Tesla profitját az előző negyedévekben. Hiába a meredek árcsökkentések, a Teslát az első negyedévben az egyik legnagyobb riválisa, a kínai BYD is letaszította a trónról. Emellett a sorozatos visszahívások, az olcsóbb modellel kapcsolatos bizonytalanságok, és az elbocsátások is azt jelezték, hogy tényleg gödörbe került a Tesla.

Ennek eredményeként a Tesla árfolyama idén már közel 45 százalékos mínuszban is járt, április közepén azonban megfordult a news flow, és az árfolyam is meredeken emelkedni kezdett, melyhez az alábbi események járultak hozzá:

  • Április végén Elon Musk előbb olcsó modelleket lengetett be, majd ázsiai látogatása végén bejelentette, hogy a Tesla megkapta a kínai kormány elvi jóváhagyását arra, hogy a világ legnagyobb autópiacán bevezethesse vezetéstámogató rendszerét.
  • Ezt követően ugyan okozott némi megtorpanást, hogy Elon Musk megkapja-e az 56 milliárd dolláros kompenzációs csomagját, melyet végül a részvényesek az első szavazáson elfogadtak, ennek hatására pedig újabb emelkedés következett, ahogy pedig az általában lenni szokott, a leépítéseket a Tesla esetében is pozitív árfolyamreakció követte.
  • Végül a héten a befektetők a vállalat második negyedéves értékesítési számaira fókuszáltak, melyek meglepetésre felülmúlták az előzetes várakozásokat, a Tesla ráadásul lenyomta a rekordokat döntő kínai BYD-t is, miután utóbbi a második negyedévben 426 ezer elektromos autót adott el.
bydtesla

Ezt követően a Tesla több mint 10 százalékot ralizott kedden, míg az áprilisi 148 dolláros mélyponthoz képest már közel 67 százalékot emelkedtek a cég részvényei.  

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi mozgatja most a Tesla árfolyamát?
  • Hogyan vélekednek az elemzők a részvényről?
  • Érdemes beszállni a Teslába?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés