Látást veszélyeztető kockázatot azonosítottak a súlycsökkentő
Üzlet

Látást veszélyeztető kockázatot azonosítottak a súlycsökkentő "csodagyógyszereknél"

Portfolio
Egy szerdán közzétett tanulmány adatai szerint a Novo Nordisk rendkívül népszerű Wegovy súlycsökkentő gyógyszere, valamint hasonló, 2-es típusú cukorbetegségre szánt gyógyszereinek használata növelheti a látást veszélyeztető szembetegség kockázatát - számolt be a Reuters.

A Wegovy mellett a Novo Nordisk másik két ismert készítménye, az Ozempic és a Rybelsus is ugyanazt a hatóanyagot, szemaglutidot tartalmazza. Ezek mind a GLP1-receptor-agonisták csoportjába tartoznak, amelyek segítenek szabályozni a vércukorszintet és csökkenteni az étvágyat.

A JAMA Ophthalmology szaklapban megjelent tanulmány szerint a nem artériás elülső ischaemiás optikai neuropátia (NAION) nevű szemprobléma aránya 8,9% volt azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségre szemaglutidot szedtek. Ezzel szemben azoknál, akik nem GLP-1-es diabéteszgyógyszereket használtak, ez az arány mindössze 1,8% volt. A túlsúly vagy elhízás miatt felírt szemaglutidot használók körében pedig 6,7%-os volt az előfordulási arány, míg más típusú tesztsúlycsökkentő gyógyszereket használóknál csak 0,8%.

A vizsgálatban összesen 710 cukorbeteg és 979 tesztsúlycsökkentő gyógyszert szedő felnőtt vett részt egy hároméves megfigyelési időszak alatt.

A NAION egy olyan állapot, amelyben a látóideg elégtelen vérellátása miatt hirtelen fájdalommentes látásvesztés következik be az egyik szemen.

Miután figyelembe vették egyéb kockázati tényezőket - például magas vérnyomást és obstruktív alvási apnoét -, kiderült, hogy

a szemaglutid alkalmazása több mint négyszeresére növelte a NAION kockázatát cukorbetegeknél és több mint hétszeresére elhízott betegeknél.

A Novo Nordisk közleményében reagált a tanulmány megállapításaira. "Összességében a tanulmányban közzétett adatok nem elegendők ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést állapítsunk meg a GLP-1 receptor agonista alkalmazása és a NAION között." Hozzátették továbbá: "az állapot nem mellékhatásként szerepel szemaglutid forgalomba hozott formuláinak esetében."

Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint az éves előfordulási gyakoriság általában alacsonyabb fiatalabbaknál. Az új kutatásban részt vevő betegek átlagéletkora azonban viszonylag fiatal volt: az elhízott betegek átlagosan 46 évesek voltak, míg cukorbetegek esetében ez az életkor 57 év volt.

Graham McGeown professzor (Belfasti Queen's Egyetem) szerint: ez egy jól kivitelezett munka... de ideális esetben nagyobb vizsgálatokra lenne szükség. McGeown hozzátette: "tekintettel arra, hogy egyre többen használják ezt a gyógyszert különböző problémák kezelésére is, további vizsgálatok szükségesek."

Bár jelenleg még nincs végleges bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ezek a gyógyszerek közvetlenül okoznák ezt a súlyos szembetegséget, mindenképpen érdemes odafigyelniük azoknak, akik ilyen kezelést kapnak. A lehetséges mellékhatások mérlegelése mindig fontos része kell legyen bármilyen orvosi döntésnek.

A kutatás eredményeit publikáló tudósok jelenleg nem álltak rendelkezésre további kommentárokra - írja a Reuters hírügynökség.

Címlapkép forrása: Michael Siluk via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lebron james nba