A mesterséges intelligencia sötét oldala: közel 50 százalékot ugrott a Google kibocsátása
Üzlet

A mesterséges intelligencia sötét oldala: közel 50 százalékot ugrott a Google kibocsátása

Portfolio
A Google legfrissebb éves környezetvédelmi jelentése szerint az elmúlt öt évben 48 százalékkal nőtt a vállalat üvegházhatású gázkibocsátása. Az emelkedés fő oka a mesterséges intelligenciához használt adatközpontok bővítése volt - jelentette a Financial Times.

A Google 2023-ban 14,3 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket bocsátott ki, ami 48 százalékos növekedést jelent a 2019-es adatokhoz képest, és 13 százalékos emelkedést tavaly óta. A Google szerint ezek a számok rávilágítanak, hogy milyen nehéz csökkenteni a kibocsátást, miközben a cég folyamatosan fejleszti és bővíti mesterséges intelligencia rendszereit. A cég hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia jövőbeli környezeti hatása "összetett és nehezen megjósolható".

A keddi jelentés szerint 2023-ban a cég energiafogyasztással kapcsolatos kibocsátása - amely elsősorban az adatközpontok áramfogyasztásából származik - 37 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ez összességében a teljes üvegházhatású gázkibocsátásának negyedét tette ki.

A Google ellátási láncának kibocsátása - amely a teljes kibocsátás 75 százalékát tette ki - szintén 8 százalékkal nőtt. A vállalat szerint ezek a számok "a közeljövőben tovább fognak emelkedni", részben azért is, mert szükség van infrastruktúra kiépítésére ahhoz, hogy működtetni tudják mesterséges intelligencia rendszereiket.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy néhány tiszta energiával kapcsolatos projekt leállítása miatt csökkent a rendelkezésükre álló megújuló energiaforrások mennyisége. Ráadásul a cég elmondása szerint az adatközpontjainak villamosenergia-fogyasztása "meghaladta" a Google azon képességét, hogy több tiszta energiát hasznosító projektet hozzon létre az Egyesült Államokban és az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A vállalat adatközpontjainak áramfogyasztása 2023-ban 17 százalékkal nőtt és globálisan mintegy 7-10 százalékot tett ki az összes adatközpont áramfogyasztásából. Emellett adatközpontjaik vízfogyasztása is hasonló mértékben nőtt az előző évhez képest.

Kate Brandt, a Google fenntarthatósági főigazgatója elmondta, hogy bár továbbra is elkötelezettek a 2030-as cél mellett, amely szerint nettó nulla kibocsátást kívánnak elérni, de elismerte, hogy ez a cél rendkívül ambiciózus.

Továbbra is arra számítunk, hogy kibocsátásunk még tovább fog emelkedni, mielőtt csökkenne

Brandt elmondása szerint a Google keményen dolgozik azon, hogy csökkentse kibocsátását, és ennek érdekében több tiszta energiára vonatkozó megállapodást is aláírtak. Hozzátette, hogy komoly lehetőség rejlik a mesterséges intelligencia felhasználására a klímavédelmi megoldásokban.

Az új technológiák kiépítésére törekvő vállalatok számára már most kihívást jelentenek az energiatermelés és -átvitel korlátai. A Bernstein elemzői szerint a mesterséges intelligencia megduplázza az amerikai villamosenergia-kereslet növekedési ütemét, és a teljes fogyasztás a következő két évben meghaladhatja a jelenlegi kínálatot.

Címlapkép forrása: 2019 VCG

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986