Ralizik a Tesla, csúcstámadásban a Nasdaq
Portfolio
Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.
Megosztás

Egyre feljebb Amerika

Egyre jobb a hangulat a vezető tengerentúli tőzsdéken, a tech-túlsúlyos Nasdaq már 0,6 százalékos pluszban áll,

kifejezetten közel került a történelmi csúcs a börzénél.

Elősosrban a Tesla menetelésének köszönhető a jó hangulat, az EV-gyártó kifejezetten magas értékesítési számokat közölt nemrég, aminek hatására megtépték a befektetők a papírt.

nasd06
Megosztás

Bezuhant az OTP

Elsősorban az OTP meredek esésének köszönhetően kifejezetten rossz napot zárt az egyébként is elég borongós nemzetközi környezetben a magyar tőzsde.

Bezuhant az OTP
Megosztás

Lenyomta egyik nagy riválisát a Tesla, örülnek a befektetők

A vártnál több járművet szállított ki a Tesla az év második negyedévében, ezzel pedig Elon Musk cége lenyomta egyik legnagyobb riválisát, a kínai BYD-t - számolt be a Bloomberg.

Lenyomta egyik nagy riválisát a Tesla, örülnek a befektetők
Megosztás

Óvatos kezdés a tengerentúlon

A nyitást követően a Dow Jones 0,1 százalékos mínuszban van, az S&P 500 stagnál, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

sp500_0702
Megosztás

Felszólították a fogyás elleni csodagyógyszer gyártóját, szakad az árfolyam

Joe Biden amerikai elnök és Bernie Sanders szenátor a USA Today című amerikai napilapban kedden megjelent véleménycikkükben felszólították a Novo Nordiskot, hogy csökkentse a fogyókúrás és cukorbetegség elleni Ozempic és Wegovy gyógyszerek árát.

Felszólították a fogyás elleni csodagyógyszer gyártóját, szakad az árfolyam
Megosztás

Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?

Úgy tűnik, mintha a kormány elkezdte volna felkészíteni a piacot arra, hogy az eredeti tervekhez képest változás jön a bankszektor adóztatásában. Lehet, hogy "csak" arról van szó, hogy maradnak a különadók, ez a forgatókönyv még nem nagyon fáj az OTP-nek. Kérdés, hogy mit áraznak a bankcsoport befektetői.

Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Megosztás

Amerika is mínuszban nyithat

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,6, az S&P 0,4, a Dow Jones pedig 0,3 százalékos mínuszban nyithat.

Megosztás

Rázós hónapok jöhetnek a tőzsdéken

Eddig alapvetően az infláció, kamat, AI háromszöge határozta meg a részvénypiacok viselkedését, ez a múlt heti elnökjelölti vita után kiegészül egy negyedik elemmel: az amerikai elnökválasztással. Ráadásul a mostani makrohelyzet is érdemben különbözik a korábbi évekétől.

Rázós hónapok jöhetnek a tőzsdéken
Megosztás

Az OTP és a Richter vezetésével esik a magyar tőzsde

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatnak megfelelően a magyar tőzsde is mínuszban van, a kereskedési idő felénél a Richter és az OTP vezetik a hazai nagypapírok esésést.

Az OTP és a Richter vezetésével esik a magyar tőzsde
Megosztás

Ritka jó félévet zárt egy maroknyi befektetés Magyarországon, röpködtek a 10% feletti hozamok

Robognak tovább a jó piaci környezetben az abszolút hozamú alapok, a legjobbak közé csak 10% feletti féléves hozammal lehetett bekerülni idén, a lista legtetején 40% körüli teljesítményt láthatunk. Jól megy a szekere a Hold Alapkezelő alapjainak, más alapkezelő alapjaival csak elvétve találkozhatunk a legjobbak között. A legnagyobb abszolút hozamú alap továbbra is az OTP Supra, az első félévet pozitív hozammal zárta, de lenne még hova javulni.

Ritka jó félévet zárt egy maroknyi befektetés Magyarországon, röpködtek a 10% feletti hozamok
Megosztás

Meglepően keveset profitált az amerikai shortos cég az elmúlt évek egyik legnagyobb tőzsdei botrányából

Tavaly év elején az amerikai Hindenburg Research egy jelentésében súlyos vádakat fogalmazott meg az indiai milliárdos, Gautam Adani cégbirodalmával szemben. A Hindenburg jelentése bombaként robbant az indiai tőzsdén és Adani tőzsdén jegyzett cégei néhány nap alatt komoly esést szenvedtek el, ennek ellenére azonban az amerikai shortos céges tényleges nyeresége meglehetősen csekély, mindössze 4 millió dollár volt - számolt be a https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-02/hindenburg-lashes-out-on-india-regulator-over-adani-reportBloomberg.

Meglepően keveset profitált az amerikai shortos cég az elmúlt évek egyik legnagyobb tőzsdei botrányából
Megosztás

Egyre lentebb a vezető börzék

A DAX már 0,9, a CAC 0,6, a FTSE pedig 0,2 százalékos pluszban van.

daxm150702
Megosztás

Szerződést hosszabbított a német Audi a Glosterrel

Több mint 700 ezer euró értékű szoftverfejlesztési megbízást nyert el a Gloster a német Auditól – tette közzé a társaság a BÉT-en.

Szerződést hosszabbított a német Audi a Glosterrel
Megosztás

Meddig eshet a Wizz Air?

A vártnál kedvezőtlenebbül alakult a június a Wizz Air számára, ezt követően pedig kedden a befektetők adni kezdték a légitársaság részvényeit, amivel máris egy kulcsfontosságú szinthez ért a cég árfolyama. Éppen ezért megnéztük, hogy meddig eshetnek még a Wizz Air részvényei, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy érdemes lehet-e már beszállni a mostani szinteken.

Meddig eshet a Wizz Air?
Megosztás

Április óta nem látott szinten az olajár

Az olaj ára kedden továbbra is kéthavi csúcsa közelében mozog, miután a keresletnövekedés és az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások mellett egy közelgő hurrikán veszélye is növeli az aggodalmakat a piacon.

Április óta nem látott szinten az olajár
Megosztás

Esik az OTP

Az OTP árfolyama a reggeli nyitást követően 0,9 százalékos mínuszban van.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett hozzájárul az eséshez, hogy eldőlni látszik az extraprofitadó későbbi sorsa. Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ugyanis a Portfolio-n megjelent exkluzív írásában arról írt, hogy a bankok az állampapír-portfólió átrendezésével további extra profitra tettek szert. Úgy fogalmaz az NGM államtitkára, hogy "nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extra jövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával".

Mindezzel arra utalhatott, hogy a kormány készül valamire a bankokat érintő extraprofitadó kapcsán.

otp0702
Megosztás

Esésben Európa

A kontinens vezető börzéi közül a francia CAC 0,6, a német DAX 0,4, az angol FTSE pedig 0,3 százalékos mínuszban van.

dax0702
Megosztás

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén

A nyitást követően a Telekom vezetésével esnek a hazai blue chipek.

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén
Megosztás

Nagyon nagy dobás lehet az iPhone 16

Idén ősszel mutatja be az Apple a legújabb telefonját, az iPhone 16-ot, amivel kapcsolatban már sok találgatás napvilágot látott. Az amerikai cég chiprendelései alapján az Apple arra számít, hogy többet adnak el a iPhone 16-ból, mint a 15-ösből, írja az Apple Insider.

Nagyon nagy dobás lehet az iPhone 16
Megosztás

Saját részvényeket vett az OTP

Július 1-jén, hétfőn közel 750 millió forintért vett saját részvényeket az OTP.

Saját részvényeket vett az OTP
Megosztás

Ijesztő előrejelzés érkezett, nagy esés jöhet a tőzsdéken

Egyre magasabbra emelkednek a világ részvénypiacai, ebben a környezetben az elemzők is egyre magasabbra húzzák a céláraikat. Viszont nem mindenki optimista, a BCA Research egy elég ijesztő forgatókönyvvel jött ki.

Ijesztő előrejelzés érkezett, nagy esés jöhet a tőzsdéken
Megosztás

Vegyes nyitás jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,7 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,12 százalékos pluszban van, a Hang Seng 0,08 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,79 százalékkal került lejjebb.
  • Vegyes hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,14 százalék, a FTSE pedig 0,28 százalék mínuszban nyithat, míg a CAC 0,33 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak azonban az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,14 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,21 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Utóbbit ma teszik közzé a munkanélküliségi adatokkal együtt. Az infláció meghatározó az Európai Központi Bank számára, aki már megkezdte a kamatcsökkentéseket. A kedd mozgalmas nap lesz, ezen a napon lesz az EKB szokásos éves sintrai eseménye, amelyen Christine Lagarde és Jerome Powell elnökök is megszólalnak. Ha ez nem lenne elég, az USA-ban a nyitott álláshelyek számát is közlik, ami fontos munkaerőpiaci indikátor (de nem a legfontosabb).

2024. július1. – július 7. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 1. hétfő 8:30 MNB A nemzetgazdaság pénzügyi számlái Q1
július 1. hétfő 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) ápr.
július 2. kedd 8:30 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q1
július 2. kedd 11:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 3. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztikák máj.
július 5. péntek 8:30 MNB Devizatartalék jún.
július 5. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) máj.
július 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) máj.
július 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem máj.
Nemzetközi makrogazdaság
július 1. hétfő 3:45 Kína Caixin feldolgozóipari BMI jún.
július 1. hétfő 14:00 Németo. Infláció jún.
július 1. hétfő 16:00 USA ISM feldolgozóipari BMI jún.
július 2. kedd 11:00 EU Infláció jún.
július 2. kedd 11:00 EU Munkanélküliség máj.
július 2. kedd 15:30 EU Powell (Fed) beszéde  
július 2. kedd 16:00 USA Nyitott álláshelyek máj.
július 3. szerda 3:45 Kína Caixin szolgáltatóipari BMI jún.
július 3. szerda 11:00 EU Ipari termelői árak jún.
július 3. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség jún.
július 3. szerda 14:30 USA Munkanélküli segélykérelmek  
július 3. szerda 16:00 USA Gyáripari megrendelések máj.
július 3. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari BMI jún.
július 3. szerda 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
július 4. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések máj.
július 4. csütörtök   UK parlamenti választás  
július 4. csütörtök   USA A függetlenség napja  
július 4. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
július 5. péntek 8:00 Németo. Ipari termelés máj.
július 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem máj.
július 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség jún.
július 7. vasárnap   Franciao. parlamenti választás  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 19,2 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 0,2 százalékos emelkedéssel a CAC index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 52,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 2,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 20,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 169,52 0,1% -0,6% 1,2% 3,9% 13,8% 46,6%
S&P 500 5 475,09 0,3% 0,5% 3,7% 14,8% 23,0% 84,7%
Nasdaq 19 812,22 0,7% 1,7% 6,9% 17,7% 30,5% 155,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 39 631,06 0,1% 2,1% 3,0% 18,4% 19,4% 82,4%
Hang Seng 17 718,61 0,0% -1,7% -2,0% 3,9% -6,3% -37,9%
CSI 300 3 478,18 0,5% 0,0% -2,8% 1,4% -9,5% -11,6%
Európai részvényindexek              
DAX 18 290,66 0,3% -0,2% -1,1% 9,2% 13,3% 46,1%
CAC 7 561,13 1,1% -1,9% -5,4% 0,2% 2,2% 35,8%
FTSE 8 166,76 0,0% -1,4% -1,3% 5,6% 8,4% 8,9%
FTSE MIB 33 716,54 1,7% -0,3% -2,2% 11,1% 19,4% 58,6%
IBEX 11 057 1,0% -1,0% -2,3% 9,5% 15,3% 19,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 72 288,25 0,3% 2,7% 6,5% 19,2% 43,1% 78,0%
ATX 3 648,52 1,1% 0,8% -1,1% 6,2% 15,6% 21,3%
PX 1 555,62 0,6% 1,2% 0,1% 10,0% 22,0% 49,6%
WIG20 88 385,69 -0,3% 0,6% 2,4% 12,7% 31,4% 46,5%
Magyar blue chipek              
OTP 18 255 -0,4% 3,7% 5,5% 15,5% 50,5% 57,1%
Mol 2 900 0,8% 1,4% 3,9% 2,6% -2,9% -7,0%
Richter 9 690 1,1% 4,4% 6,5% 10,7% 15,1% 83,9%
Magyar Telekom 1 040 -0,4% -0,6% 5,9% 52,5% 157,1% 147,3%
Nyersanyagok              
WTI 84,7 2,3% 2,5% 8,6% 17,8% 19,9% 43,9%
Brent 86,19 -0,3% 0,3% 5,4% 10,9% 15,7% 32,6%
Arany 2 328,34 0,1% -0,2% -0,1% 12,7% 21,5% 67,1%
Ezüst 29,27 0,0% -0,7% -3,4% 20,7% 28,6% 92,3%
Devizák              
EURHUF 394,6 -0,1% -0,2% 1,2% 3,2% 5,8% 22,2%
USDHUF 367,7711 -0,2% -0,2% 2,4% 6,3% 7,6% 29,0%
GBPHUF 464,8401 -0,3% -0,5% 1,6% 5,4% 7,1% 28,3%
EURUSD 1,0730 0,1% 0,0% -1,2% -2,9% -1,7% -5,3%
USDJPY 160,8350 0,0% 0,7% 2,3% 14,1% 11,3% 48,5%
GBPUSD 1,2645 0,0% -0,3% -0,7% -0,8% -0,5% -0,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 62 829 4,2% 4,3% -6,9% 42,2% 106,2% 494,0%
Állampapírok              
10 éves német állampapírhozam 2,58 5,0% 7,6% -1,8% 29,1% 8,0% -825,3%
10 éves magyar állampapírhozam 6,92 0,6% 0,4% -1,3% 16,7% -2,9% 158,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Mike Powell

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logók