Meglepően keveset profitált az amerikai shortos cég az elmúlt évek egyik legnagyobb tőzsdei botrányából
Üzlet

Meglepően keveset profitált az amerikai shortos cég az elmúlt évek egyik legnagyobb tőzsdei botrányából

Portfolio
Tavaly év elején az amerikai Hindenburg Research egy jelentésében súlyos vádakat fogalmazott meg az indiai milliárdos, Gautam Adani cégbirodalmával szemben. A Hindenburg jelentése bombaként robbant az indiai tőzsdén és Adani tőzsdén jegyzett cégei néhány nap alatt komoly esést szenvedtek el, ennek ellenére azonban az amerikai shortos céges tényleges nyeresége meglehetősen csekély, mindössze 4 millió dollár volt - számolt be a https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-02/hindenburg-lashes-out-on-india-regulator-over-adani-reportBloomberg.

Bár a Hindenburg nyeresége viszonylag alacsony volt, a jelentés hatása mégis óriási volt. Az Adani Group részvényei és kötvényei hevesen ingadoztak a jelentést követően, azóta azonban már ledolgozták az esés jelentős részét a cégcsoport részvényei, de az Adani Group piaci értéke még mindig 30 milliárd dollárral kevesebb, mint a jelentés előtt, jelenleg körülbelül 205 milliárd dollár.

A friss jelentés szerint az Adani cégek shortolásával a Hindenburg körülbelül 4,1 milliárd dolláros bruttó bevételre tett szert, míg a vállalat amerikai kötvényeinek shortolásával mintegy 31 dollárt keresett.  

A Hindenburg ezt követően azonban a napokban újabb vádakat hozott fel, melyeknek ezúttal már nem volt hatása az Adani csoport részvényeinek árfolyamára. A Hindenburg ezúttal az indiai piacfelügyeletet vonta felelősségre, amiért nem foglalkozott a csalással kapcsolatos vádakkal.

A Hindenburg szerint a Sebi (az indiai piaci szabályozó hatóság) közleménye feltűnően nem említi a Kotak Mahindra Bankot, amely szerinte létrehozta és felügyelte a Hindenburg befektető partnere által az Adani elleni fogadásokhoz használt offshore alapstruktúrát. A szabályozó hatóság a Kotak nevet a KMIL rövidítéssel takarta el a Hindenburg szerint. A hatóság közleménye ráadásul az amerikai Kingdon Capital Management fedezeti alapot is érintett félként nevezte meg, és azt állította, hogy már azelőtt tudtak Hindenburg Adani csoportra vonatkozó jelentéséről, mielőtt azt közzétették volna, és nyereségmegosztási megállapodást kötöttek a Hindenburggal a kereskedéseiről.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
moderna_vakcina