Erre a két zöld területre fókuszál Magyarország az uniós elnökség alatt
Üzlet

Erre a két zöld területre fókuszál Magyarország az uniós elnökség alatt

Portfolio
Július elejével vette át Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztségét Belgiumtól, a Green Policy Center elemzésében végigvette, hogy milyen zöld prioritásokat határozott meg Magyarország és milyen kihívásokra számíthat a közeledő elnökség során.

Január elejével átadta Spanyolország az Európai Unió soros elnöki tisztségét Belgiumnak, július 1-től pedig Magyarországon a sor. 2024 első félévében az elnökséget ellátó belgák több eredményt is el tudtak könyvelni a környezetvédelmi témákban.

Sikerült tető alá hozni a megállapodást a javításhoz való jog kérdésében, a nehézgépek kibocsátásait illetően, a települési szennyvízkezelés fenntarthatóbbá tételének ügyében, a csomagolások csökkentése és zöldítése kérdéseiben, valamint képviselte az EU-t és tagállamait a műanyagszennyezés felszámolására vonatkozó nemzetközi egyezmény létrehozására irányuló tárgyalásokon. Az egyik leginkább kiemelendő környezetvédelmi eredmény a belga elnökség során azonban egyértelműen a botrányos körülmények között elfogadott EU természetes élőhelyeinek visszaállítására vonatkozó jogszabály volt, amely alapján 2030-ig az európai szárazföldi és vizes területek 20%-át, míg 2050-re az összes ökoszisztémát helyre kell állítanunk - írja összefoglalójában a Green Policy Center.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv is a témánik között lesz szeptember 4-én, a Sustainable World konferencián. Részletek a linken.

A Magyar Elnökség zöld prioritásai

A júliussal kezdődő Magyar Elnökség, építve az elnökségi trió 18 hónapos prioritásaira 7 fő területet fogalmazott meg saját, év végéig tartó szemeszterére:

  1. egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása;
  2. az európai védelmi politika megerősítése;
  3. következetes és érdemeken alapuló bővítési politika;
  4. az illegális migráció megfékezése;
  5. a kohéziós politika jövőjének alakítása;
  6. gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika;
  7. és a demográfiai kihívások kezelése.

Az elnökség során 1500 tanácsi munkacsoporti ülést, 37 tanácsülést és 230 elnökségi rendezvényt terveznek.

A klímapolitika területén az elnökség a 2030-as környezetvédelmi és klímapolitikai keretrendszert adó Európai Zöld Megállapodás és annak gyakorlati átültetésére törekvő „Fit for 55” szakpolitikai csomag megvalósítására fognak fókuszálni, illetve a zöld és klímasemleges, valamint körforgásos gazdaságra történő átállás támogatására. Ennek mentén az elnökség igyekezni fog a környezetvédelmi prioritásokat meghatározni a következő uniós jogalkotási időszakra.

Konkrétumok terén megemlíti az elnökségi dokumentum, hogy szeretnék előrevinni az EU új 2040-es klímapolitikai céljainak meghatározására irányuló tárgyalásokat, valamint a szakpolitikák megvalósításába igyekeznek minél jobban bevonni az állampolgárokat, mivel nélkülük nem képzelhető el egy sikeres zöld átállás. Ezen felül a magyar elnökség igyekszik majd támogatni az Európai Bizottság és a tagállamok közti gördülékenyebb együttműködést a Nemzeti Energia- és Klímatervek megvalósításának vonatkozásában, és a COP29 ENSZ klímakonferencia keretében bátorítani tervezi a harmadik országokat ambiciózusabb és realisztikus klímapolitikák elfogadására és átültetésére.

Környezetvédelmi témák között még megemlítésre kerül a biológia sokféleséggel foglalkozó idei ENSZ konferencia fontossága, valamint a vízzel kapcsolatos erőforrások kiemelt szerepe, illetve a versenyképes körforgásos gazdaságra történő átállás fontossága.

A klímapolitikával szorosan összefüggő energiapolitikát illetően két kiemelt témát tűzött zászlajára a magyar elnökség.

Prioritásként tervezik kezelni a geotermikus energia hasznosításának támogatását, valamint a hálózatfejlesztést.

A geotermikus energiaforrást az elnökség az energiafüggetlenség, ellátásbiztonság és klímacélok megvalósításának zálogának tekinti. Az ellátásbiztonság további támogatására a másik kiemelt téma a magyar elnökségi programban a hálózatfejlesztés lesz.

A magyar elnökség előtt álló zöldpolitikai kihívások

A Green Policy Center elemzésében kitér arra is, hogy a magyar elnökség által felvezetett témák előre vitelét nehezítik a júniusban tartott európai parlamenti választások, mivel ezt követően általában több hónapra szünetel az uniós döntéshozatal, amíg feláll az új Bizottság, kiosztásra kerülnek az új pozíciók.

Ennek mentén sok elemző arra számított eddig, hogy az uniós energia- és klímapolitika terén nagy előrelépésre nem számíthatunk a magyar elnökség első hónapjaiban. Azonban a Brüsszelből érkező legújabb hírek arról árulkodnak, hogy gyorsabban lezárulhatnak ezek az egyeztetések és nem szükséges hónapokat várni, mire újra beindulhat az uniós munka. Az utóbbi felvetésben ugyanakkor bizonytalansági faktor, hogy a magyar, az olasz és a cseh kormányfő nem elégedett a jelölési folyamattal. Bár a június 28-ai miniszterelnöki szintű tanácsülésen megerősítették az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent pozíciójában, az elnöknek még egy Európai Parlamenti szavazáson is meg kell erősítenie ezt, amire július 18-án kerül sor. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, von der Leyennek még támogatókat kell találnia a legnagyobb frakcióval rendelkező EPP körében, amely azonban azzal kampányolt, hogy több, már elfogadott uniós klímapolitikai célt felül akar vizsgálni. Az Európai Zöld Megállapodást tető alá hozó von der Leyen-kabinettnek ennek fényében kérdés, hogy mennyi kompromisszumot kellene kötnie az EPP támogatásáért cserébe a következő ciklus zöldpolitikáját illetően.

Az uniós jogalkotás egyik kiemelt kérdése idén az EU új, 2040-es klímacéljainak meghatározása lehet, amelyet a von der Leyen-féle előző Bizottság prioritásként kezelt. A Bizottság által bemutatott kommunikációban a 2040-es uniós kibocsátás-csökkentési célnak az üvegházhatású gázok (ÜHG) nettó kibocsátásának 90%-kal való csökkentése kellene, hogy legyen 1990-hez képest. Egy új 2040-s uniós klímacél azért is kiemelten fontos, mert az Európai Uniónak és tagállamainak jelenleg csak rövid távú, 2030-ig tartó klímacéljaik, illetve egy 2050-es klímasemlegességi célkitűzése van, a közép-távú cél egyelőre hiányzik, illetve az ENSZ felé 2025 elején szükséges az EU-nak kommunikálnia az új vállalásait. A közép-távú célok kijelölése viszont fontos az ipari és üzleti szereplők számára, hogy ezekhez tudják igazítani stratégiáikat és beruházásaikat.

Bár az új Bizottság felállása, valamint az esetleges háttéralkuk környékén tapasztalható bizonytalanságok miatt az uniós klímapolitika terén még kétséges, hogy a magyar elnökség mikor tud nekilátni a tartalmi munkának és mennyire tud ambiciózus lenni, az bizonyos, hogy a nemzetközi klímapolitika terén lesz bőven teendője a hazai tárgyalódelegációnak. A nemzetközi klímapolitika területén hazánk feladata lesz az Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő következő ENSZ klímakonferenciára szóló uniós mandátum előkészítése és az uniós delegáció vezetése is, ahol többek között az új hosszú távú klímafinanszírozási cél elfogadására kell koncentrálni. Azt ezt előkészítő technikai tárgyalásokra június elején került sor.

Az EU kéréseinek érvényre juttatása szempontjából akár még hasznos is lehet, hogy az Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő klímakonferencián hazánk fogja képviselni az EU érdekeit, mivel Magyarország és a kaukázusi ország között kifejezetten jó a diplomáciai kapcsolat. Ennek erősítésére, illetve az EU számára fontos nemzetközi klímapolitikai témák előrevitelére pedig több nemzetközi esemény is fog adódni a közeljövőben, ahol a magyar tárgyalódelegáció fogja képviselni az uniós álláspontot - írja a klímapolitikai műhely a közleményében.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde