Futótűzszerűen terjed egy biztosítás a magyarok körében
Üzlet

Futótűzszerűen terjed egy biztosítás a magyarok körében

Portfolio
A hazai biztosításban viszonylag új terméknek számít a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás, amelynek elmúlt három évi piacáról – a MABISZ adatgyűjtésének köszönhetően – most először kaphatunk átfogó képet. Közel egymillió ügyfél rendelkezik ilyen fedezettel, döntően csoportos biztosítás keretében - közölte a társaság.

Az üzleti alapú, szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítási szerződésekkel, illetve ilyen biztosítási védelemmel rendelkezők száma tavaly elérte a 947 ezret.

Maga a szám mutatja a meglévő, és növekvő ügyféligényt. Ezzel párhuzamosan a biztosítói kárráfordítás (a biztosítás által fedezett egészségügyi ellátások költsége) egy év alatt kevesebb, mint húszmilliárd forintról közel huszonhét milliárd forintra nőtt a MABISZ adatai szerint.

A szövetség a témában érintett tagjai segítségével törekszik tisztább képet kialakítani ezen mind összetettebbé váló termék piacáról. Az MNB statisztikája jogszabályi-szakmai alapon, más megközelítésben tartalmaz adatokat a biztosítási ágazatokról. Ez a mostani, három éves adatsor a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosításokra koncentrálva kíván segítségül szolgálni a téma iránt érdeklődőknek, a lakosságnak általában és természetesen maguknak a biztosítóknak is.

A „megtisztított” adatok azt mutatják, hogy szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást döntően csoportos szerződéssel, céges illetve egyéb intézményi, szervezeti keretek között vesznek igénybe az ügyfelek, tavaly több mint 925 ezres volt a csoportos biztosítotti létszám. Az egyes vállalati csomagok tartalma mind a díjakat, mind pedig az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat illetően – a széles skálán mozgó ügyféligényekre reagálva – akár nagyon eltérő is lehet, csakúgy, mint a huszonkét ezer egyéni szerződő esetében. Így is láthatunk azonban bizonyos trendet a közzétett számokban.

Miközben 2021 és 2023 között a biztosítotti létszám mintegy öt százalékkal nőtt, és megközelíti az egymilliót, a tárgyévi kárráfordítás ugyanezen két év alatt mintegy hetven százalékkal emelkedett - azaz magasabb arányban, mint a díjbevételek.

Ez is jelzi, hogy a biztosításokhoz átlagában növekvő értékű szolgáltatások kapcsolódnak. Részletesebb adatok: https://mabisz.hu/jelentesek/

A legtöbb konstrukció esetében a biztosítás úgy működik, hogy a biztosító illetve ellátásszervező partnere leszerződik egészségügyi intézményekkel vagy magánorvosokkal, amelyek vagy akik a szerződésben rögzített keretek között ellátják a biztosított betegeket, s az intézmény és a biztosítótársaság számol el egymással. Az időpontfoglalás jellemzően egyszerűen – a telefonos call center mellett már egyre inkább online rendszeren keresztül is történik, a biztosítottat előre egyeztetett időpontban fogadják az egészségügyi ellátóhelyen. A szerződésnek - természetesen konkrét tartalomtól és szerződői, biztosítotti igényektől függően - része lehet éves szűrővizsgálat, diagnosztikai – és laborvizsgálatok, belgyógyászati, valamint további járóbeteg szakellátások, egynapos sebészet, vagy akár fekvőbeteg-ellátás is.

A munkáltatók és a munkavállalók egyre nagyobb részének fontos ezen védelem megléte, ami hozzájárulhat a betegségek gyorsabb diagnosztizálásához, kezeléséhez, így a gyorsabb gyógyuláshoz (rövidíti a munkából kiesett időt), erősítheti a munkavállalói lojalitást is.

Az egészségbiztosításért ma már nem jár teljeskörű adókedvezmény, de a bérjellegű juttatásokhoz képest jelentősen kedvezőbb adózású - a piac azonban így is stabil maradt, sőt folyamatosan növekszik. A friss statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy bár már nem ritka az üzleti egészségbiztosítás hazánkban, de továbbra sem tekinthető széles körben eléggé elterjedtnek. Évről-évre növekszik a magán egészségbiztosítással rendelkezők száma, ugyanakkor a lakosság jelentős része még nem rendelkezik ilyen védelemmel.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
autowallis csehország