A régió leglikvidebb energiatőzsdéje lett a HUPX a napon belüli aukciók sikeres startja nyomán
Üzlet

A régió leglikvidebb energiatőzsdéje lett a HUPX a napon belüli aukciók sikeres startja nyomán

Portfolio
"Mára napi szinten több mint 100 000 ajánlatot adnak be a magyar tőzsdén, amely eredményeként a HUPX a régió leglikvidebb napon belüli energiatőzsdéje lett" – emelte ki Vajta Mátyás, a HUPX vezérigazgatója a hétfői sajtóközleményben. Ezt annak kapcsán adtak ki, hogy június 13-án sikeresen elindult a napon belüli villamosenergia aukciós piac Európa-szerte, így a magyar áramtőzsdén, a HUPX-en, is.

Az új aukciós lehetőség naponta három alkalommal nyújt kereskedési lehetőséget, hogy piaci alapon támogassa a változékony villamosenergia termelés és fogyasztás egyensúlyban tartását. A HUPX által biztosított napon belüli aukciókkal tovább nő a napon belüli áramkereskedelem likviditása, és ez is elősegíti a megújuló alapú villamosenergia-termelés piacképességét és a villamosenergia-rendszer stabilitásának fenntartását.

Utóbbi kapcsán rámutatnak: a megújuló energiatermelés elterjedésével a napon belüli kereskedelem kulcsszerepet játszik a fogyasztás és termelés egyensúlyának piaci biztosításában. Megjegyzik: az évente kereskedett 8 terawattóra (TWh) energiamennyiség mára közel kétszerese az átviteli rendszerirányító (MAVIR) által valós időben a rendszer kiegyenlítésére igénybe vett szabályozási energia mennyiségének.

Kiemelik: a június 13-án elindult napon belüli aukciók az európai áramtőzsdék és rendszerirányítók által közösen kifejlesztett új áramkereskedelmi platformjai, ahol 15 perces felbontásban, könnyen hozzáférhető piacon optimalizálhatják a szereplők a kereskedelmi pozícióikat. Az aukciók naponta három alkalommal kerülnek megrendezésre, amelyek során a teljes európai piacon, így Magyarországon is lehetőség nyílik a kereskedésre. Az aukciók során az ügyletek kialakításához a tőzsdék a határkeresztező kapacitásokon zajló kereskedelmi áramlásokat is meghatározzák, így támogatva az európai villamosenergia-rendszerek együttműködését.

Még a napon belüli aukciók elindulása előtt, június 10-től a HUPX elindított egy új indexet is a piaci szereplők kockázatkezelésének támogatása érdekében, amely az ID3 index névre hallgat. A név arra utal, hogy a valós időt megelőző 3 órában történt órás és negyedórás kereskedelmi ügyletek alapján alakítanak ki valós idejű árindikációt az áram értékére vonatkozóan. Ez az új index tovább erősíti a piac átláthatóságát, és a szereplők döntéshozatalát, lehetővé téve az egyre változékonyabb fogyasztói és termelői portfóliók hatékonyabb kockázatkezelését.

Vajta Mátyás a fenti két nagy változás, az ID3-index elindítása és a napon belüli aukciós sorozat elindulása kapcsán azt emelte ki: "A HUPX folyamatosan dolgozik a napon belüli kereskedési lehetőségek növelésén és a valós időhöz közeli piaci árjelzések erősítésén, ebben egy fontos mérföldkő a napon belüli aukciók elindítása. Másik fontos fejlesztésünk az ID3 index indítása, mellyel lehetővé válik a napon belüli kereskedelemre vonatkozóan egy megbízható referenciaár használata minden piaci szereplő számára. Mára napi szinten több mint 100 000 ajánlatot adnak be a magyar tőzsdén, amely eredményeként a HUPX a régió leglikvidebb napon belüli energiatőzsdéje lett."

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde