Újabb mérföldkő a kriptósoknak, akár már jövő héten elindulhatnak az ether ETF-ek
Üzlet

Újabb mérföldkő a kriptósoknak, akár már jövő héten elindulhatnak az ether ETF-ek

Portfolio
Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) már július 4-én jóváhagyhatja az ethereum blokklánc natív tokenje, az ether azonnali árához kötött tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket). A vagyonkezelők és a szabályozó hatóságok közötti tárgyalások már a végső szakaszba értek - számolt be róla a Reuters iparági vezetők és más piaci szereplők információira hivatkozva.

Nyolc vagyonkezelő, köztük olyan nagy nevek, mint a BlackRock, a VanEck, a Franklin Templeton és a Grayscale Investments kérik a spot ether ETF-ek SEC általi jóváhagyását. Ezek közül többen már januárban piacra dobták spot bitcoin ETF-jeiket. A Grayscale ismét azt reméli, hogy egy meglévő alapját ETF-é alakíthatja át.

Két bennfentes elmondása szerint a kibocsátással kapcsolatos dokumentumokat már csak a kisebb kérdések megoldása miatt szükséges módosítani. Ezeket a dokumentumokat jóvá kell hagynia a felügyeletnek ahhoz, hogy az ETF-ek elindulhassanak.

Az egyik kibocsátónak dolgozó ügyvéd szerint már csak az utolsó simítások vannak hátra,

és a jóváhagyáshoz valószínűleg nem kell több egy-két hétnél.

Az SEC nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, de Gary Gensler, az SEC elnöke korábban arról beszélt, hogy a bevezetés időpontja részben attól függ, milyen gyorsan válaszolnak a kibocsátók a szabályozó hatóság kérdéseire.

A SEC már jóváhagyta azon szabálymódosításokat, amelyek a New York-i tőzsde (NYSE), a Nasdaq és a Cboe számára szükségesek ahhoz, hogy biztosíthassák ezeknek az új termékeknek a kereskedését.

Ez azt jelenti, hogy amint a SEC megadja a zöld lámpát, a termékekkel akár 24 órán belül megkezdődhet a kereskedés.

A bitcoin árfolyamát követő ETF-ekbe a januári indulásuk óta mintegy 8 milliárd dollár áramlott - derül ki a Morningstar Direct adataiból. Június végéig kilenc új termék közel 38 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy például a Grayscale Bitcoin Trust eszközállománya 27 milliárd dollárról 17,8 milliárd dollárra csökkent - elsősorban a többi ETF-nél magasabb díjak miatt.

A bitcoinhoz hasonló sikerre azért nem lehet számítani, hiszen az ether harmad akkora piaci kapitalizációval rendelkezik és a forgalma is kisebb a bitcoinhoz képest. A két kriptovaluta piaci mérete és jellege közötti különbségek miatt a tőkebeáramlás sokkal visszafogottabb lehet az ether ETF-ekbe.

Az ether árfolyama ebben a hónapban több mint 11 százalékot esett. Ma a jegyzés minimálisnak mondható, 0,2 százalékos pluszban van.

ethusd06267

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége