Új piacra lépett az OTP Bank: saját online piacteret indítottak
Üzlet

Új piacra lépett az OTP Bank: saját online piacteret indítottak

Orosz Márton
Néhány hónapos tesztüzemmód után piacra lépett az OTP Fizz: a csoport online piactere a pénzintézet infrastruktúrájára épülve szeretne meghatározó lenni a magyar piacon – hangzott el a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fischer András, OTP Bank Innovációs Igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy nagy nyomás alatt állnak a bankok világszerte: a technológiai óriáscégek is beléptek a pénzügyi szektorba, a fintechcégek térnyerése egyre erősödik, számos alternatív banki szereplő is megjelent. A folyamatok az ügyféligényeket is formálják: ennek legfontosabb aspektusa, hogy a fogyasztók mobilról szeretnék elérni a banki termékeket, kényelmesen és gyorsan.

Fischer szerint a szektor háromféle stratégiai választ adhat erre a folyamatra:

  1. Konszolidáció: csökken a bankok száma, akik megmaradnak, azok viszont egyre nagyobbak. A régió egyik vezető konszolidátora az OTP Csoport.
  2. Technológiai adaptáció: az innovációs igazgató szerint ebben is élen jár a pénzintézet, komoly fejlesztések futnak például AI-területen, fejlesztik a mobilbankot.
  3. Diverzifikáció: a bankok hagyományosan termékközpontúan gondolkoznak, a jövő iránya viszont az ökoszisztémák fejlesztése. Ilyen projekt volt a pénzintézetnél a belépés az ingatlanpiacra vagy a magánegészségügybe.

Ezzel párhuzamosan nagy potenciált látnak az e-kereskedelemben is, ezért indították el saját online piacterüket, OTP Fizz néven.

Szőcs András, az OTP Fizz ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy az új webshop "pure marketplace", azaz tiszta online piactér. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hibrid rendszerben működő (azaz a saját termékek mellett kereskedő partnereket is beengedő) legnagyobb magyar webshopokkal szemben nem saját termékeket értékesítenek, hanem egy platformot teremtenek, amin a kereskedőket összekötik a vásárlói bázissal. Ehhez fejlesztettek egy biztonságos, átlátható felületet, ahol egy adott termékre több különböző kereskedőnek is lehetősége van csatlakozni különböző ajánlatokkal.

A cél, hogy sokféle terméket több opcióval (például szállítás, beszerelés, garancia), többféle kereskedőtől is meg lehessen vásárolni, a legmagasabb, banki szintű biztonság mellett.

A potenciális vevőkörnél a 3,5 millió OTP-ügyfélre is alapoznak. Ugyanakkor beszállítói oldalról is számos kereskedőpartnerük van, ők kihasználhatják a bank termékeit, például a vállalati hiteleket.

Elhangzott: az OTP Fizz néhány éven belül szeretne az hazai e-kereskedelmi piac egyik vezetője lenni. Folyamatosan vizsgálják a lehetőségét annak, hogy az online kereskedelemben külpiacokon is megjelenjenek.  

Kihasználják a meglévő infrastruktúrát

A Portfolio kérdésére Fischer András elmondta, hogy több szempontból is helyzeti előnnyel indulnak a piacon, a pénzintézet know-how-jára és infrastruktúrájára alapozva. Példaként hozta fel, hogy az ügyfélszolgálat területén is nagy tapasztalata van a pénzintézetnek, az eddigi OTP-s contact center látja majd el az új webshopot is.

A piacteret összekapcsolják a Simple-rendszerrel, a bevezető kampány részeként kedvezményes áruhitellel is készülnek. Már több száz kereskedelmi partnerrel rendelkeznek, az oldalon 630 kategóriában több ezer termék található. Ezeket a számokat sokszorosára szeretnék növelni.

Jelenleg az elektromos rollerek, forró levegős sütők, ventilátorok a legnépszerűbb termékek.

Címlapkép: Szőcs András és Fischer András. Fotó: OTP Bank.  

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége