Máris megjött a pénz a nagy brüsszeli döntés után: 100 milliárdos program indul a távhőszektor korszerűsítésére
Üzlet

Máris megjött a pénz a nagy brüsszeli döntés után: 100 milliárdos program indul a távhőszektor korszerűsítésére

Portfolio
Az Európai Bizottság minap bejelentett nagy döntése után máris megjött mintegy 30 milliárd forint a magyar távhőszektor korszerűsítésére, és energiaközösségek kialakítására, így az Energiaügyi Minisztérium már nekikezdett az ezekhez kapcsolódó pályázatok kidolgozásának, azok ősszel meg is jelenhetnek, és a magyar önrésszel együtt így összesen 94 milliárd forint támogatás juthat a távhőszektorba, további 5 milliárd forint pedig új energiaközösségek létrehozását szolgálja – jelentette be csütörtök reggeli közleményében a tárca. A távhőszektor korszerűsítési programjai nagyban segítik azt, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2030-ra vállalt egyik fontos klímacélját, mégpedig azt, hogy 21% helyett 29%-os legyen a megújuló energia részaránya a végsőenergia-felhasználásban. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek és jelentkezés itt.

Amint megírtuk: hétfőn jelentette be az Európai Bizottság, hogy három magyar programot is támogat az uniós kibocsátásiegység-bevételeket kezelő Modernizációs Alapból, és az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a 76,8 millió euró (mintegy 30 milliárd forint) már meg is érkezett, így a tárca már dolgozik a pénzek kiosztásához szükséges pályázatok előkészítésén.

Ezek megjelenése ősszel várható, egyelőre ennyi tudható róluk a közlemény szerint:

  • A legnagyobb forrásmennyiség, a hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint a távhőtermelők zöld technológiákra való átállását mozdíthatja elő, és így nagyban hozzájárul a fent említett 29%-os megújuló energiás részarány teljesítéséhez 2030-ra. A tervezett program a meglévő rendszerek megújuló forrásra (pl. földhőre vagy biomasszára) váltása mellett az elszigetelt távhőhálózatok összekapcsolását, innovatív, digitális megoldások alkalmazását is támogathatja.
  • A másik távhős pályázat hozzávetőleg mintegy 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket az ágazatban. A tárca emlékeztet rá, hogy a rendszerek hazai hővesztesége az uniós átlag szintjén alakul, 10-12 százalékos. Az előkészületben lévő program a csővezetékek rekonstrukcióján, szigetelésén túl az elosztórendszer (pl. hőcserélők) és a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló hálózatrészek korszerűsítését is szolgálhatja. Akár új vezetékszakaszok kiépítéséhez is hozzájárulhat, ha azok közvetlenül a megújuló hőtermelés beillesztéséhez szükségesek. Az előirányzott beavatkozások révén a hálózati hő- és vízveszteség még alacsonyabb szintre szorításával, a meglévő hőtermelés bővítése nélkül javítható a kapacitások kihasználtsága és a végfelhasználók kiszolgálásának színvonala – vázolja a tárca.
  • További 5 milliárd forint juthat az újabb energiaközösségek kialakításának ösztönzésére. Ennek kapcsán a közlemény emlékeztet rá, hogy a saját célra megtermelt villamos energia helyi felhasználása csökkenti az áramhálózat terhelését és a közüzemi költségeket. A vállalkozások, költségvetési és non-profit szervezetek együttműködései megkönnyíthetik az időjárásfüggő megújulók rendszerbe integrálását. A pályázati feltételek szerint a megtermelt energia legalább kétharmadát az energiaközösségeken belül kell hasznosítani. A 3-8 megawattnyi új zöldenergia-termelési kapacitás létesítésével előálló tiszta áram helyi felhasználását legalább 50 energiatároló és 50 töltőpont telepítése alapozhatja meg - fogalmaznak.

A közlemény rámutat, hogy a tárca már dolgozik a fenti programokhoz kapcsolódó pályázatokon, és a megvalósuló beruházások hozzásegítik Magyarországot a megújuló energia részarányára, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásai teljesítéséhez. Azt is hozzáteszik: a tervezett fejlesztések a kormányzati, szakpolitikai törekvésekkel összhangban érdemi előrelépést hoznak a hazai ellátásbiztonság erősítésében és az importkitettségek mérséklésében.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége