Itt a nagy hír: lefoglalná az MVM pénzátutalását a Gazprom felé az Orlen!
Üzlet

Itt a nagy hír: lefoglalná az MVM pénzátutalását a Gazprom felé az Orlen!

Egy varsói bírósági döntés miatt bő egy hónapja a lengyel Orlen arra figyelmeztette a magyar állami MVM gáznagykereskedő vállalatát, a CEEnergy-t, hogy több, mint 350 millió eurót lefoglalhat a magyar cég Gazprom felé indított pénzátutalásából, hogy a saját követelését érvényesítse az orosz céggel szemben – tudta meg a Reuters. Gázpiaci kilátásokról, diverzifikációs és ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek és jelentkezés itt.

A hírügynökség információi szerint az Orlen három régiós ország (Magyarország, Ausztria és Szlovákia) cégeit figyelmeztette arra, hogy lefoglalhatja a pénzátutalásait saját követelései érvényesítése érdekében. A tudósítás szerint ez motiválta a magyar kormányt arra, hogy május végén sürgősségi kormányrendeletet hozzon a követelés érvényesítésének blokkolására.

Ezután amint megírtuk: tegnap a szlovák SPP is jelezte, hogy egy friss jogszabály miatt biztonságban érzi a Gazprom felé történő pénzkifizetéseit, így szerinte a szállítások is biztonságban vannak.

A lengyel Orlennel kapcsolatos fejlemény azután vált ismertté, hogy a német Unipernek 13 milliárd eurós követelést hagyott jóvá június elején egy stockholmi választottbíróság a Gazprommal szemben, amely miatt Európa-szerte azon dolgozhatnak a bírósági végrehajtók, hogy a Gazprom felé történő, EU-ból induló átutalásokra rátegyék a kezüket.

Eddig úgy tűnt, hogy ennek próbált elébe menni egy május végén hozott, sürgősséggel hatályba léptetett magyar kormányrendelet, amely az ellátásbiztonsági szempontok mellett a magyar közrendbe ütközésre hivatkozva tiltotta meg, hogy az MVM felől a Gazprom felé történő, a leszállított gáz ellenértékét jelentő kiutalásokra rátegyék a kezüket a végrehajtók. Amint május 31-i cikkünkben rámutattunk, illetve egy minapi külső vélemény cikkben a szerzőpáros is rámutatott: nemzetközi jogi megközelítésből kérdéses, hogy a magyar kormányrendelet kiállja-e a jogi próbákat, illetve valóban eléri-e, hogy a levelező bankokon keresztülfutó magyar átutalás nem akad el.

A bő egy hónappal ezelőtt az MVM CEEnergy-hez érkezett Orlen-levél alapján viszont úgy tűnik, hogy a lengyel követelés jelzése volt a közvetlen motiváció arra, hogy a magyar kormányrendelet megszülessen, ahogy arra a Reuters cikke is utal. Ezután amint megírtuk: a magyar mintát követve a szlovák jogszabályi környezet is változott, és ott az SPP nyugtató célzattal kommunikálta is tegnap, hogy nem fogják lefoglalni az SPP felől a Gazprom felé történő kiutalásokat, így a gázszállításoknál sem várható fennakadás az oroszok felől.

Gázpiaci kilátásokról, diverzifikációs és ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek:

Az Orlen felől a Gazprom irányába történő 1,45 milliárd dolláros követelés egyébként abból ered, hogy a lengyel cég 2022 tavaszától nem volt hajlandó áttérni az oroszok által megszabott rubelfizetési konstrukcióra, ezért az oroszok feléjük leállították a Jamál-Európa vezetéken a gázszállítást. A vezeték lengyel szakaszát az Europol Gaz üzemelteti, a cég egyedüli tulajdonosa pedig az Orlen.

Az elszámolási vitát a lengyel cég ugyanahhoz a stockholmi választottbírósághoz nyújtotta be, amelyen az Uniper pert nyert, és a hírügynökség tudósítása szerint ezt a svéd választottbírósági döntést hagyta formálisan jóvá egy varsói bíróság, így ezután küldte ki az Orlen a figyelmeztető levelét a magyar, szlovák és osztrák cég felé.

A fentiek egyébként azt mutatják, hogy az EU-n belül komoly feszültségek alakultak ki egyes országok, illetve nagy energetikai cégek között az orosz energiaszállítások leállítása miatt, ezt jelzi az Orlen és az MVM CEEnergy közötti fejlemény is. A hírügynökség megjegyezte, hogy a lengyel bírósági döntés részletei egyelőre nem elérhetőek, és a bíróság sem tudott azonnal részletekkel szolgálni.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége