FONTOS Sosem műveltek még ilyet a profi magyar befektetők: mi lesz ennek a vége?
Forradalmi újítással rukkolt elő egy bitcoin-bányász: egy egész város fűtését ellátja
Üzlet

Forradalmi újítással rukkolt elő egy bitcoin-bányász: egy egész város fűtését ellátja

Portfolio
Sokan kritizálják a bitcoint, mivel a hálózat működtetéséhez jelentős mennyiségű energiára van szükség, amelyet a bányászok használnak fel a tranzakciók feldolgozásához. A Marathon Digital nevű bitcoin bányász cég azonban megtalálta a módját, hogy a bitcoin-bányászat során keletkező hőt újrahasznosítsa és ezzel egy egész település fűtését megoldja.

Pilot projekt

Érdekes pilot projektbe kezdett a Marathon Digital nevű kriptobányász cég. A bitcoin bányászata során keletkező hőt olyan módon hasznosítják újra, hogy az képes legyen ellátni egy finn települése fűtési igényeit. A 2 megawattos adatközpont, amelyet május végén helyeztek üzembe, Satakunta tartományban található, ahol egy 11 000 lakosnak otthont adó települést lát el.

Fred Thiel, a Marathon elnök-vezérigazgatója a projekttel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy remélhetőleg nemcsak a vállalat üzleti modellje válik fenntarthatóvá, hanem ez a fajta innováció előmozdíthatja a kriptoipar fejlődését.

A kezdeményezés a Marathon első távfűtési projektje és egyben debütálása Európában. A távfűtés során a vizet központilag melegítik fel és földalatti csöveken keresztül elosztják a helyi épületek fűtésére. A tiszta energiaszerkezetéről ismert Finnország nagymértékben támaszkodik a biomasszára a távfűtésben. A projekt célja, hogy a digitális eszközök bányászatát végző adatközpontokban keletkező hő felhasználásával csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemeltetési költségeket.

Win-win szituáció

A hidegebb európai éghajlat miatt távfűtési rendszerek kiterjedt hálózata alakult ki, amelyek lakosok millióinak szolgáltatnak meleget. Viszont ugyanez az éghajlat kedvező az adatközpontoknak, hiszen a hűvösebb hőmérséklet alacsonyabb energiafogyasztást és infrastrukturális költségeket eredményez.

Az adatközpontok által felhasznált villamos energia aránya az EU-ban durván kétszerese a globális átlagnak: az adatközpontok az EU villamosenergia-fogyasztásának mintegy 3 százalékát teszik ki, szemben a globális 1-1,5 százalékkal.

Az adatközpontok jelentős mennyiségű hőt termelnek, ami lehetőséget teremt a stratégiai partnerségekre a távfűtési rendszerekkel. Az adatközpontok által termelt bőséges hőt ahelyett, hogy elpazarolnák, újra lehet hasznosítani a fűtési igények kielégítésére.

Ez az innováció egy nem kívánt mellékterméket értékes erőforrássá alakít, csökkentve a költségeket és a hulladékot, valamint minimalizálva a hatékonytalan, szén-dioxidot kibocsátó hőforrások iránti igényt.

Az adatközpontok gyakran elektromos hálózatokat használnak. Az EU villamosenergia-mixe 39,4 százalékban megújuló, szemben a fűtési és hűtési energia mixével, amely csak 24,8 százalékban megújuló. Az lehetőséget ad az adatközpontok rendszerintegrációjához, és a dekarbonizáció elősegítéséhez, különösen a jelentős mennyiségű tiszta energiával rendelkező régiókban, mint például a skandináv országok.

Képernyőkép 2024-06-25 092047

Az adatközpontok így elektromos költségeket takaríthatnak meg, ráadásul néhány ország alacsonyabb közüzemi díjakat is kínál az adatközpontoknak, amelyek újrahasznosítják a hőt. Ez a megközelítés csökkenti a távfűtési rendszerek hőtermelési szükségletét, csökkentve a teljes energiafogyasztást és javítva a fenntarthatóságot.

Azonban a hagyományos adatközpontok kihívásokkal szembesülnek a távfűtési rendszerekbe való integráció során. A fő problémák a következők:

  1. Hőminőség: A hagyományos léghűtéses adatközpontok körülbelül 25-35°C-os hőt termelnek, míg a távfűtési hálózatok jellemzően körülbelül 80°C-os hőt biztosítanak az otthonoknak. Ahhoz, hogy a durván 50°C-os különbséget áthidalják, a víz felmelegítéséhez további hőforrások, például elektromos kazánok vagy hőszivattyúk szükségesek, ami bonyolítja a helyzetet és költséget jelent.
  2. Közelség: A hagyományos adatközpontok gyakran nincsenek közel a távfűtési rendszerekhez. A transzportálás közbeni hővesztés, valamint a szivattyúzás energiaköltségeinek minimalizálása érdekében az adatközpontokat a városi központok közelében kell elhelyezni, ahol a távfűtési hálózat felhasználói laknak. A nagy adatközpontok azonban általában a városi központoktól távol találhatók, míg a városi területeken található kisebb adatközpontok kevesebb hőt termelnek.

A kriptobányászok jelenthetnek megoldást

A Marathon által digitális eszközszámításnak (DAC) nevezett gyakorlat - ami lényegében kriptobányászatot jelent - praktikus megoldást kínál, amely integrálható a távfűtési rendszerekkel. A DAC adatközpontok kompaktabbak és nagyobb energiasűrűséggel rendelkezhetnek a hagyományos adatközpontokhoz képest. Nagy mennyiségű hőt tudnak biztosítani megfelelő hőmérsékleten a távfűtési létesítményeken belül vagy közvetlen közelében. A távfűtési rendszerekhez való közeli elhelyezés képessége több előnnyel jár:

  • Alacsony költségű, gyors telepítés: nem kell a távoli adatközpontoktól a távfűtési rendszerig elérő új csővezetékeket kiépíteni. A távfűtési hálózathoz közeli elhelyezkedés csökkentheti a munkaerő-, infrastruktúra- és szállítási költségeket.
  • Nagyobb hatékonyság: A hő helyben történő előállítása segít elkerülni a szállítással járó hőmérséklet-csökkenést.
Képernyőkép 2024-06-25 095634

A DAC rendszereknek további előnyei vannak a hagyományos adatközpontokhoz képest:

  1. Hőminőség: A DAC rendszerek az általuk használt villamos energia 95 százalékát hővé alakítják. A Marathon számításai alapján egy olyan létesítmény, amely az M63s hidrogépeket használ vízmelegítésre, 55°C és 75°C közötti hőmérsékletet érhet el, ami jelentősen magasabb, mint az átlagos hőhasznosító adatközpontok által jellemzően előállított 25-35°C. Ez azt jelenti, hogy a vizet csak további 5-25°C-kal kell melegíteni, szemben a hagyományos adatközpontoknál jellemző 50°C-al.
  2. Közelség és hatékonyság: A DAC rendszerek kompaktak és elhelyezhetők a távfűtési rendszerekben, kiküszöbölve az új csővezetékek elhelyezésének szükségességét és csökkentve a szállítási költségeket. Egy 2 megawattos DAC-rendszer teljes mértékben egy távfűtési rendszerbe illeszthető, legfeljebb 50 láb x 50 láb méretű térben elhelyezve. A Marathon számításai szerint egy 2 MW-os DAC-rendszer M63s gépekkel akár 4000 lakás távfűtését is képes biztosítani.

A fenti előnyökön túl a DAC rendszerek modulárisak, lehetővé téve, hogy hatékonyan skálázhatók legyenek a specifikus fűtési igények kielégítésére. Ez a modularitás lehetővé teszi a változó hőterhelésekhez való pontos alkalmazkodást, optimalizálva az energiafelhasználást és növelve a rendszer rugalmasságát. A DAC rendszerek emellett csökkenthetik a kibocsátást; például egy megawatt DAC használata a távfűtéshez évi 1500 tonna CO2-kibocsátást előzhet meg, amikor biomasszáról váltanak át, feltételezve 100 százalékban megújuló villamosenergia-hálózatot egy skandináv kontextusban.

Összességében a DAC integrációja a távfűtési rendszerekkel csökkentheti a kibocsátást, alacsonyabb költségeket és minimális hulladékhőt eredményezhet mind a távfűtési rendszerek, mind a DAC üzemeltetők számára, előnyöket nyújtva a végfelhasználóknak és növelve a fenntarthatóságot.

"Ez a finnországi pilot projekt az első kísérletünk arra, hogy a működésünk során melléktermékként keletkező hőt értékes forrássá alakítsuk egy helyi közösség számára. Alig várjuk, hogy további adatokat gyűjtsünk ebből a projektből, miközben további lehetőségeket keresünk a DAC kihasználására egy fenntarthatóbb jövő építése érdekében." - mondta a Marathon Digital elnök-vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
máv vasút vonat motorvonat