A magyar húzással éltek a szlovákok is, és már nem aggódnak az orosz gázszállítás leállása miatt
Üzlet

A magyar húzással éltek a szlovákok is, és már nem aggódnak az orosz gázszállítás leállása miatt

Egy minapi szlovák törvénymódosítás elhárította azt a veszélyt, hogy a nagy szlovák közműszolgáltató SPP pénzátutalását, eszközeit lefoglalják a Gazprom elleni uniós választottbírósági perek végrehajtása során – gyakorlatilag ezt a nyugtató célzatú közleményt tette ma közzé az SPP.

A jelek szerint Szlovákia a magyarhoz hasonló jogszabályi megoldást alkalmazott, amely kimondta, hogy a kulcsfontosságú szlovák gázszállítóval szemben nem lehet érvényesíteni egy uniós harmadik fél felől indított végrehajtást. Emiatt zavartalanul folytatódhat az SPP és a Gazprom között 2034-ig tartó hosszú távú gázvásárlási szerződés teljesítése.

Ez legalábbis a cél, és az SPP szerdai közlemény ezt az üzenetet fogalmazza meg, hiszen a közlemény leszögezi:

Az SPP-t nem fenyegeti egy olyan harmadik fél általi esetleges végrehajtás, amely egy európai harmadik országbeli társaság felőli nyertes bírósági perből adódna, és kártérítést szeretne követelni az SPP rovására.

Azt is rögzíti a közlemény, hogy "Nem lehet lefoglalni a földgázt az átmeneti vagy elosztóhálózatban, sem egy harmadik fél követeléseit egy különösen jelentős földgázellátási szerződésből. Ez az intézkedés jelentősen növeli az SPP ügyfeleinek gázellátási biztonságát."

Az SPP utal rá, hogy az osztrák OMV-nál van ilyen félelem, amelyet az osztrák cég kommunikált is, még azelőtt, hogy ismertté vált volna a német Uniper által megnyert választottbírósági eljárás. Amint megírtuk: ebben a perben a svéd bíróság kimondta, hogy az Uniper 13 milliárd eurós kártérítést követelhet a Gazpromtól, amely követelést nyilván igyekeznek a következő hetekben a végrehajtók Európa-szerte behajtani ott, ahol csak tudják.

Emiatt, megelőző jelleggel született egy magyar kormányrendelet is, amely az MVM kapcsán igyekezett kivédeni azt, hogy az uniós harmadik felek (pl. az Uniper) felől a Gazprommal szemben született követelést például az MVM felőli átutalás lefoglalásával próbálják behajtani. Ekkor ugyanis nagy eséllyel az orosz fél leállítani a gázszállítást. A jelek szerint a szlovák jogrend is úgy módosult, hogy ezt a veszélyt igyekezzenek kiiktatni és ezután adta ki a nyugtatónak szánt közleményt az SPP, amelynek nagy a piaci súlya.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Dagad a botrány a Facebooknál: nagy büntetés lehet a vége