Okosmérőkkel forradalmasítja az energiarendszert az MVM!
Üzlet

Okosmérőkkel forradalmasítja az energiarendszert az MVM!

Portfolio
Az MVM Csoport két áramhálózati társasága több mint 5 milliárd forint európai uniós támogatással 2026 február végéig 89 103 darab okos fogyasztásmérőt telepít. A projekt célja a villamosenergia-hálózat biztonságának és rugalmasságának növelése, valamint a megújuló energia integrálása.

A beruházás a Széchenyi Terv Plusz keretében Magyarország Kormánya támogatásával meghirdetett, az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) 5,13 milliárd Ft értékű, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg az RRF-6.3.1-23-2023-00003 – „Okosmérők felszerelése az MVM áramhálózati társaságainak működési területén” – konstrukció keretében. Az Európai Unió támogatása a beruházást teljes egészében fedezi.

A fejlesztés eredményeképpen tovább nő a hálózat láthatósága, amely lehetőséget teremt a rugalmas szolgáltatások felhasználásával, abban, hogy további megújuló energiát tudjon befogadni a villamos energia rendszer. A beruházás az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének 100%-os, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

Az okosmérők fejlett adatgyűjtési és kommunikációs képességekkel rendelkeznek, így növelve az elosztó hálózat hatékonyságát és rugalmasságát.

Az okosmérő vagy smart fogyasztásmérő olyan mérőeszköz, amely kétirányú mérés mellett kétirányú kommunikációra is alkalmas: negyedórás fogyasztási és termelési adatok biztosítása mellett lehetőséget nyújt a készülék távolról történő vezérlésére, kapcsolására is. Feldolgozza és tárolja a mérési adatokat, illetve továbbítja a számlázási rendszer, a kereskedő, valamint a rendszerirányító részére, és online hozzáférést biztosít a mérési adatokhoz a felhasználók számára.

A projektet az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társasággal konzorciumban valósítja meg.

A projekt során 2026. tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 47 480 darab, az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 41 623 darab, azaz összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérő beszerzésére és telepítésére kerül sor a helyi fogyasztói igényekhez és a jogszabályi előírásokban foglaltakhoz illeszkedően, aminek eredményeképpen növekszik azon lehetőségek tárháza, mellyel megnőhet a hálózatba fogadható új napelemes erőművek száma. Ezzel az MVM áramhálózati társaságai hozzájárulnak Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének zöld átállás, digitális transzformáció, intelligens fenntartható és inkluzív növekedés, illetve társadalmi és területi kohézió helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz alappilléreinek megvalósításához.

A projekt eredményei, az okosmérők új adatgyűjtési és kommunikációs képességei, valamint az ezekhez kapcsolódóan bevezetett digitális alkalmazások elősegítik a digitális átmenetet a villamosenergia-szektorban, új lehetőségeket nyitnak meg az elosztók és a felhasználók számára, emellett ösztönzik az intelligens energiarendszerekhez kapcsolódó további fejlesztéseket is. Az okos mérés elterjesztésével nő a villamosenergia-hálózat rugalmassága, így hosszú távon nőhet a villamosenergia-rendszerbe integrálható időjárásfüggő megújuló alapú áramtermelői potenciál.

A Projekt keretében tervezett okos fogyasztásmérő eszközök felszerelése várhatóan a szerelői állomány bővítését is szükségessé teszi, amely új munkahelyeket teremthet.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
elemzo tozsde reszveny