Ilyet még nem láttunk: új rekord született a magyar naperőműves áramtermelésben
Üzlet

Ilyet még nem láttunk: új rekord született a magyar naperőműves áramtermelésben

Portfolio
Hétfőn déltájban több, mint 3190 megawattot termeltek az ipari méretű, 50 kW feletti, napelemek Magyarországon, és ezzel 11 MW-tal megdőlt az eddigi, április 30-án felállított áramtermelési csúcs – hívta fel a figyelmet keddi Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

A MAVIR jelenlegi elszámolási mérési adatai szerinti 3190 MW-os eredményhez sorozatos csúcsdöntéseken keresztül jutottunk el, hiszen a tavaly regisztrált legmagasabb értéket (2731 MW) idén februártól áprilisig minden hónapban sikerült meghaladni.

Amint az alábbi ábrán látszik: tegnap délben 4500 MW-os rendszerterhelés (aktuális fogyasztás) mellett tényleg rendkívül magas, a MAVIR adatai szerint 3190 MW-os termelést produkáltak az ipari méretű naperőművek (sárga terület), és mivel a Paksi Atomerőművet nem terhelték vissza, így ezzel párhuzamosan mintegy 1700 MW nettó áramexportot bonyolított az ország.

mavir rendszerterheles240625

A tárca felidézi, hogy az idei esztendő is látványos sikereket hozott a hazai napenergia kapacitások bővülésében: februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt, májusban pedig azok nélkül is a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawatt fölé nőtt az összes beépített teljesítmény. Erről bővebben, ábrákkal itt írtunk:

Azt is megjegyzik, hogy a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére már 12000 megawattal számol a naperőmű kapacitások terén. Felidézik, hogy Magyarországon 2023-ban Chile és Görögország után a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt a napenergia aránya az áramtermelésben. Azt is megjegyzik: hazánk tavalyelőtt óta a globális élvonalba tartozik a kapacitások éves növelésében. 2022-ben 21, 2023-ban 28 ország tudta legalább 1 gigawattal gyarapítani napelemes teljesítményét. A hazai mutató rendre mintegy 1,1 és 1,6 gigawatt volt, az időarányos előrehaladás alapján idén is négyszámjegyű lehet. Az Európai Unióban Magyarországon nőtt a harmadik legnagyobb arányban, 265 százalékkal az időjárásfüggő megújuló kapacitás 2019-ről 2023-ra.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elemzo tozsde reszveny