Kiszámolta a ChatGPT-vel egy magyar közgazdász, mekkora eséllyel jutunk tovább a foci-Eb-n
Üzlet

Kiszámolta a ChatGPT-vel egy magyar közgazdász, mekkora eséllyel jutunk tovább a foci-Eb-n

Portfolio
67,7 százalék a magyar válogatott továbbjutási valószínűsége a foci-Eb-n, miután vasárnap este 1-0-ra sikerült megvernie Skóciát az utolsó csoportmérkőzésén – számította ki Békés Gábor közgazdász az oddschecker.com és a ChatGPT segítségével.

Változtak a továbbjutás szabályai a legutóbbi foci-Eb-ken: a 2016 előtti 16 csapatos tornákon mind a négy csoportból a két legjobb kerülhetett be a 8 csapatos egyenes kiesés rendszerbe. Az idei 24 csapatos bajnokság hat csoportjából viszont az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjut a 16 csapatos egyenes kieséses szakaszba.

Miután a magyar válogatott Svájctól 3-1-re, Németországtól 2-0-ra kikapott, nagy volt a tétje a Skócia elleni harmadik mérkőzésnek. A döcögősen induló vasárnap esti meccs 100. percében Csoboth Kevin góljával végül sikerült megvernünk Skóciát, így három ponttal saját „A” csoportunk harmadik helyén végeztünk Németország és Svájc mögött, de Skócia előtt.

Amennyiben egy csapat a harmadik helyen végez, továbbjutása nem kizárólag a saját csoportjának a végeredményétől függ, innentől a valószínűségszámításé a terep.

Ahhoz, hogy továbbjussunk, vagyis a négy legjobb csoportharmadik egyike legyünk, az alábbi három feltételből kettőnek kell teljesülnie:

  1. A „B” csoportban Spanyolország és Olaszország ne kapjon ki Albániától, illetve Horvátországtól,
  2. A „C” csoportban Anglia nyerjen Szlovénia ellen,
  3. Az „F” csoportban Portugália és Törökország ne kapjon ki Georgiától, illetve Csehországtól.

E három mellett van egy rendkívül kicsi esély arra is, hogy az „E” csoportban szereplő négy, eddig egyaránt 3-3 pontot csapat közül a harmadik helyezett végül rosszabb gólaránnyal végez, mint Magyarország, ez a rendkívül nehezen számszerűsíthető forgatókönyv azonban legfeljebb néhány százalékponttal módosítaná a számítást.

Békés Gábor közgazdász, a CEU docense és a Közgazdaságtudományi Intézet (KRTK) tudományos főmunkatársa kiszámította, ezek alapján mekkora a magyar válogatott továbbjutási esélye. Számításához az oddschecker.com oddsait, illetve a mesterséges intelligenciát alkalmazó ChatGPT számítását vette igénybe.

Világsiker lett Békés Gábor könyve

A világ 30 országában, az Egyesült Állomoktól Ausztráliáig, Mexikótól Indiáig neves egyetemek használnak egy magyar közgazdászok által készített tankönyvet, amelyet idehaza eddig csak a szűk szakma ismert. A túlzás nélkül világsikernek mondható tananyag most végre megjelent magyarul.

Az oddschecker.com az oddsok az alábbiak:

  1. Albán győzelem: 13/2, horvát győzelem: 23/10,
  2. Angol győzelem: 2/5,
  3. Cseh győzelem 8/5, georgiai győzelem 15/2.

Ha az eredmények egymástól függetlenül alakulnak, ki lehet számolni ebből a továbbjutás valószínűségét (ha nem, akkor a további esélylatolgatást Békés Gábor már az olvasóra bízza).

A számítás szerint a magyar válogatott továbbjutási valószínűsége a felsorolt mérkőzések lejátszása előtt 67,7 százalék.

Igazából a számítás maga nem bonyolult, hiszen egyszerűen bizonyos eseményekhez rendelt valószínűségek kombinációiról van szó - mondja Békés, aki szerint az az érdekes, hogy a ChatGPT nem csak megérti a problémát, nem csak elvégzi a számításokat, hanem nagyon szépen, strukturáltan el is magyarázza a számítás menetét, íme:

Címlapkép forrása: Clive Mason/Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elemzo tozsde reszveny