Drámai lemaradásban az észak-magyarországi diákok
Üzlet

Drámai lemaradásban az észak-magyarországi diákok

Portfolio
Ahogy korábban írtuk, a magyar diákok nemzetközi összehasonlításban 2023-ban is gyengén teljesítettek a kompetenciafelméréseken. A kreatív gondolkodást mérő mutatóban a 15 éves magyar diákok teljesítménye nem éri el az OECD-országok átlagát. 2022-höz képest minden évfolyamon, minden mérési területen rontottak a diákok, ami mögött országrészenként is jelentős területi eltérések láthatók. Míg Budapesten és Nyugat-Magyarországon jellemzően jobb eredmények születtek, addig az észak-magyarországi vármegyékben élő gyerekek eredményei jóval elmaradnak az átlagtól - írja az Eduline.

A 2023. március 20. és június 9. között tartó felmérésben 3069 intézmény, 528 347 tanulója vett részt. A mérések során vizsgálták a 4-11. osztályos tanulók szövegértési és matematikai képességeit, a 6-11. osztályosok természettudományos műveltségét, továbbá a 6-8. évfolyamos tanulók angol és német nyelvtudását. Az eredményeket a mérések után egy évvel hozta nyilvánosságra az Oktatási Hivatal.

Hatalmas regionális különbségek

A tanulók teljesítménye évek óta romlik, ami a szövegértés terén is látványos, a teljesítmény mögött azonban nagyok a megyék közti különbségek. A 6. osztályosok például a legjobban teljesítő Budapesten 1487 pontot szereztek szövegértésből, Csongrád-Csanád vármegyében 1472, Vas vármegyében pedig 1471 pontot, ami magasabb, mint az országos átlag. Ezzel ellentétben a leggyengébben teljesítő vármegyékben még az 1400 pontot sem érték el.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1395,
  • Heves megyében 1391,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1372,
  • Nógrád megyében 1369,

a legrosszabbul teljesítő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig mindössze 1350 pontot szereztek. Hasonló tendencia látható más évfolyamokon is.

Ez állhat a háttérben

Az eredmények gyengülését az Oktatási Hivatal továbbra is a Covid-19 járvánnyal, és az amiatt elrendelt online oktatással magyarázza: a digitális átállást követően 2023-ban jelentős változások történtek a mérés lebonyolításában. Ez is magyarázhatja azt, hogy miért vannak régiónként ekkora különbségek. A fővárosban és a nyugat-magyarországi, fejlettebb régiókban ugyanis felszereltebbek az iskolák, és a diákok is otthonosabban mozognak a digitális eszközök használatában.

A korábbi évekhez hasonlóan míg a természettudományos tantárgyakból jellemzően a fiúk, addig szövegértésből a lányok teljesítenek jobban. Ez a 2023-as kompetenciaméréseken is feltűnő.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Csárt