Külföldre utazol? Egyre több a járattörlés, de van ellenük megoldás
Üzlet

Külföldre utazol? Egyre több a járattörlés, de van ellenük megoldás

Portfolio
A 2023-as év folyamán a légijárat törlések és késések száma emelkedő tendenciát mutatott. A megfelelő biztosítási fedezet azonban a járattörlésekből és késésekből vagy útvonal módosításokból adódó eseményekre is kártérítést nyújt, emelte ki közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ)

Befejeződött az iskola, indul a vakáció. A felhőtlen tengerparti nyaralás élményét azonban igencsak megkeserítheti, ha repülőnk jelentős késéssel indul, netán törlik a járatot vagy ha másik reptéren kell leszállnia. És ez nem is csupán teoretikus veszély: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a járattörlések száma 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezenkívül a járatkésések száma is jelentősen megugrott. A 2023-as évben az összes járat 25 százaléka legalább 15 perces késéssel indult vagy érkezett meg. Az ilyen mértékű késések hatással vannak az utasok utazási élményére és a légitársaságok megbízhatóságát is​ megkérdőjelezik.

Csökkentheti a bosszúságot, ha az utasbiztosításunk fedezete kiterjed a járattörlésre, késésre, illetve útvonalmódosításra is, vagy arra az esetre, ha túlfoglalás miatt nem engedik a felszállást a repülőre, amely a csatlakozó légi járat lekésését eredményezheti. Ha repülőgéppel utazunk, érdemes megvizsgálni, milyen esetekben, milyen kompenzációra számíthatunk a biztosítótól.

Meghatározott térítés járhat például járattörlés, késés vagy útvonalmódosítás esetén is kárbejelentést követően.

Megtérítheti a biztosító a már kifizetett, de fel nem használt utazási költségeket, mint például a repülőjegy árát, a szállásköltségeket vagy más előre fizetett szolgáltatásokat, illetve a hazautazás többletköltségét.

Az utasbiztosítás 24/7 elérhető magyar nyelvű ügyfélszolgálatot -asszisztenciát - biztosít, amely segít a problémák megoldásában, tanácsot ad és támogatást nyújt a nem várt helyzet kezelésében.

Emellett egyes utasbiztosítások esetében lehetőség van arra is, hogy a szolgáltatási összeget kárbejelentés nélkül kapjuk meg, ha a szerződéskötéskor megadásra került a légi járat indulása és a bankszámlaszámunk, ahová a térítést kérjük. Van olyan biztosító, aki blokkláncon futó okosszerződéseket alkalmaz a gyors ügyintézés és az ügyféligények minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében.

Ha a járatkésés vagy törlés miatt az utasnak több időt kell eltöltenie egy adott helyen, a biztosítás fedezheti a balesetből vagy betegségből kifolyólag a esetlegesen felmerülő egészségügyi költségeket is, például sürgősségi orvosi ellátást vagy gyógyszereket.

Az utasbiztosítás jogi tanácsadást és segítséget is nyújthat, ha a járattörlés vagy késés miatt jogi problémák merülnének fel, például kártérítési igények esetén.

Repülővel történő utazás kapcsán  a poggyász is veszélybe kerülhet. A legtöbb utasbiztosítási csomag térítést nyújt, ha a feladott poggyászunk késik, netán végleg eltűnik vagy megsérül a reptéri káoszban. Fontos azonban ellenőrizni, hogy az adott biztosítás milyen típusú eseményekre terjed ki.

Mindemellett létezik sztornóbiztosítás, más néven útlemondási biztosítás is. Ez egy olyan biztosítási forma, amely az utazás pontosan meghatározott okok miatti lemondása vagy megszakítása esetén nyújt védelmet. Fedezheti tehát azokat a költségeket, amelyeket az utazó nem tud visszakapni, például a repülőjegy árát, a szállás díját, és egyéb előre kifizetett szolgáltatásokat, amennyiben az utazás lemondása valamilyen biztosított esemény miatt történik, például betegség, baleset vagy egyéb okok miatt, mert például a biztosított lakásába betörtek. Számos társaság kínál ilyen típusú biztosítást, ám annak pontos feltételei és a fedezet mértéke biztosítónként eltérő lehet.

Az utasbiztosítás tehát elengedhetetlen eleme minden utazásnak. Fontos azonban, hogy minden utazó alaposan tájékozódjon az elérhető biztosítási lehetőségekről és azok feltételeiről, hogy a legmegfelelőbb védelmet választhassa. Az utasbiztosítások széles választékának köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő csomagot. Egy európai úti cél esetében mindez fejenként akár napi ezer forint alatti összegért is megfelelő szinten érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986