Barcelona drasztikus lépésre szánta el magát a turisták miatt
Üzlet

Barcelona drasztikus lépésre szánta el magát a turisták miatt

Portfolio
Barcelona, az egyik legnépszerűbb spanyol üdülőhely, pénteken bejelentette, hogy 2028-tól megtiltja a turistáknak történő lakáskiadást. Jaume Collboni, Barcelona polgármestere elmondta, hogy 2028 novemberéig eltörlik a jelenleg rövid távú bérbeadásra engedélyezett 10 101 darab lakás engedélyét.

"Szembeszállunk azzal, ami szerintünk Barcelona legnagyobb problémája" - mondta Collboni egy városi önkormányzati rendezvényen. A rövid távú bérbeadás fellendülése Barcelonában - amely Spanyolország külföldi turisták által leglátogatottabb városa - azt eredményezte, hogy sok helyi lakos nem engedheti meg magának a lakhatást. Az elmúlt tíz évben ugyanis a bérleti díjak 68%-kal emelkedtek, míg a lakásvásárlás költségei 38%-kal nőttek.

"Ezt a 10 ezer lakást mostantól helyi lakosok fogják használni, bérbe adni, vagy eladni" - mondta Collboni az intézkedésről.

Collboni hozzátette, hogy a lakáshoz jutás az egyenlőtlenségek egyik hajtóerejévé vált, különösen a fiatalok számára. Isabel Rodriguez lakásügyi miniszter támogatását fejezte ki Barcelona döntése mellett. "Minden szükséges erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk az emberek számára megfizethető lakhatást" - írta közösségi oldalán.

Az Airbnb nem reagált eddig a Reuters megkeresésére. A barcelonai APARTUR, a turista apartmanok szövetsége közleményében úgy fogalmazott: "Collboni olyan hibát követ el, amely nagyobb szegénységhez és munkanélküliséghez fog vezetni", hozzátéve, hogy ez növelheti az illegális turista apartmanok számát. A szállodások viszont hasznot húzhatnak ebből az intézkedésből. A korábbi városvezetés ugyanis megtiltotta új szállodák nyitását Barcelona legnépszerűbb területein, Collboni azonban jelezte, hogy lazíthat ezen korlátozásokon.

Barcelona önkormányzata közleményben hangsúlyozta: továbbra is fenntartják erős ellenőrzési rendszerüket az esetleges illegális turista apartmanok kiszűrésére. Az elmúlt években már több mint 9700 illegális turista apartmant zárattak be és közel 3500 lakást sikerült visszaszerezniük elsődleges használatra helyi lakosok számára.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
reszveny tőzsde arfolyam euro