Tovább nőhet az elektronikus fizetések aránya a nyári hónapokban
Üzlet

Tovább nőhet az elektronikus fizetések aránya a nyári hónapokban

Portfolio
Intenzív növekedéssel nyitotta az idei évet az elektronikus fizetés, jelentős mértékben emelkedett a mobilfizetések aránya is: a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 30%-kal, az ezekkel végrehajtott tranzakciók száma 37%-kal, értékük 44%-kal. Az OTP Bank szakértői szerint ezeknek a trendeknek a folytatódására számíthatunk a nyári időszakban is.

Felgyorsult a kártyás fizetési tranzakciók számának növekedése, ugyanis a 2024-es év első negyedévében 11,5%-kal emelkedett a kártyás tranzakciók száma az előző év első negyedévével összevetve. A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi jelentéséből az is kiderül, hogy a kártyás fizetések értéke 10,7%-kal nőtt az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, és szintén az elektronikus fizetés népszerűségét jelzi, hogy éves alapon 2,4%-kal csökkent a készpénzfelvételek száma, az értéke pedig már kevesebb, mint fele a kártyás vásárlásoknak.

Jelentősen nőtt a mobiltárcás szolgáltatások forgalma: 2024 első negyedévében egy év alatt 30%-kal emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, azaz már minden negyedik lakossági bankkártya a mobilokba költözött. Ezekkel pedig 37%-kal több tranzakciót hajtottak végre, 44%-kal nagyobb értékben, mint a 2023-as év azonos időszakában.

A kártyás fizetések térnyerésével az elfogadóhelyek száma is emelkedett: a fizikai kereskedői 3,8%-kal, míg az internetes jelentősebb mértékben, 20%-kal. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok darabszáma ennél kisebb arányban, 6%-kal növekedett, meghaladva a 257 ezer darabot, amiből 250 ezer darab – azaz több mint 97% – érintéses fizetést is lehetővé tevő készülék volt.

Az OTP Bank szerdai közleményében arról tájékoztatta a Portfolio-t, hogy saját adatai szerint 2024-es év első negyedévében a POS-terminálok száma ügyfelei között közel 9%-kal, míg a SimplePay Telefonos POS − amikor a kereskedő mobiltelefonja funkcionál terminálként − használó vállalkozások száma dinamikusan, mintegy 30%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A POS-terminálok forgalma az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,4%-kal, a tranzakciószám 10,7%-kal emelkedett.

A közlemény idézi Hideg Noémit, a bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetőjét, aki szerint a fenti tendenciák a nyáron is folytatódhatnak: a strandok, szezonális vendéglátóhelyek nyitásával és az otthonfelújítási program tervezett nyári indulásával további nőhet az elektronikus fizetések aránya. Egyre több kereskedő fordul az új, innovatív megoldások felé, amely nemcsak nekik, hanem a vásárlóiknak is gyorsaságot és kényelmet jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986