A mesterséges intelligencia térnyerése óta durván tízszeresére nőttek az utazós átverések
Üzlet

A mesterséges intelligencia térnyerése óta durván tízszeresére nőttek az utazós átverések

Portfolio
Az utazási iparág egyik legnagyobb szereplője, a Booking.com arra hívja fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése az utazási csalások drámai növekedését eredményezte. Marnie Wilking, a cég internetes biztonsági vezetője szerint az elmúlt másfél évben 500-900 százalékos emelkedést tapasztaltak ezen a területen - írta meg a BBC.

Wilking elmondása szerint különösen az adathalászat (phishing) vált gyakoribbá. Az adathalászat olyan módszer, amely során csalók hamis üzenetekkel próbálják megszerezni az emberek pénzügyi adatait. A generatív mesterséges intelligencia eszközök, mint például a ChatGPT megjelenése óta ezek az üzenetek sokkal meggyőzőbbek lettek.

"Az adathalászat már az e-mailek kezdete óta létezik, de a fellendülés nem sokkal a ChatGPT megjelenése után kezdődött" - mondta Wilking. "A támadók egyértelműen AI-t használnak arra, hogy sokkal hitelesebb e-maileket küldjenek ki, mint korábban bármikor."

Az adathalász-támadások gyakran úgy működnek, hogy hamis foglalási linkeket küldenek ki, amelyek nagyon meggyőzőnek tűnnek. Ezekkel próbálják rávenni az embereket arra, hogy adják át kártyaadataikat. A célpontok gyakran olyan népszerű weboldalak felhasználói, mint a Booking.com vagy az Airbnb.

Miután valaki fizetett egy ilyen hamis linken keresztül, a csalók nyomtalanul eltűnhetnek, vagy további üzenetekkel próbálnak még több pénzt kicsalni áldozataiktól.

Wilking szerint a mesterséges intelligencia megnehezíti a csalások felderítését is. Az AI képes valósághű képeket és pontos szövegeket generálni több nyelven is, ami tovább növeli ezeknek az átveréseknek a hitelességét.

Wilking azt javasolja mindenkinek - legyen szó szállásról vagy utazásról -, hogy használjanak kétfaktoros hitelesítést (2FA). Ez egy további biztonsági ellenőrzési lépést jelent: például egy telefonra küldött kód beírását. Ezzel jelentősen csökkenthető az adathalászat és más hasonló támadások sikeressége.

Emellett fontosnak tartja azt is, hogy mindenki fokozottan figyeljen arra, milyen linkekre kattint. Bár az AI által generált tartalom egyre hitelesebb lesz, némi odafigyeléssel és elővigyázatossággal sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Annak ellenére azonban, hogy bírálta, hogy a csalók hogyan használják a mesterséges intelligenciát, elmondta, hogy a technológia lehetővé teszi a Booking.com számára, hogy gyorsan eltávolítsa a hamis szállodákat, amelyek megpróbálják átverni az embereket. "Olyan AI modelleket állítottunk fel, amelyek felismerik ezeket, és vagy megakadályozzuk, hogy felkerüljenek a weboldalra, vagy még azelőtt eltávolítjuk, hogy bármilyen foglalás létrejönne" - mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986