Jöhet az egyszerűsítés a befektetéseknél:
Üzlet

Jöhet az egyszerűsítés a befektetéseknél: "fenntartható" vagy "átmeneti" kategóriákat veztne be az EU

Portfolio
Az EU hatóságai kedden átfogó változtatásokat javasoltak a fenntartható befektetések címkézésére vonatkozóan, hogy egyszerűbb és világosabb tájékoztatást nyújtsanak a befektetőknek, valamint mérsékeljék a greenwashing kockázatát. Az új szabályok értelmében "fenntartható" és "átmeneti" kategóriákat vezetnének be - írja a Reuters.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai kedden átfogó változtatásokat javasoltak a fenntartható befektetések címkézésére vonatkozó szabályokhoz, hogy egyszerűbb és világosabb tájékoztatást nyújtsanak a befektetőknek, valamint hogy megállítsák a "zöldmosás" kockázatát. A zöldmosás (greenwashing) olyan gyakorlat, amikor egy vállalat vagy pénzügyi termék indokolatlanul környezetbarátnak tünteti fel magát. A túlzó éghajlatbarát állítások visszaszorítása érdekében az Európai Bizottság felülvizsgálja a vagyonkezelőkre vonatkozó rendeletet, az SFDR-t (Fenntartható Pénzügyek Nyilvánosságra Hozataláról szóló Rendelet, Sustainable Finance Disclosure Regulation)

Zöld pénzügyek és ESG a gyakorlatban - Ne maradjon le az éves nagy fenntarthatósági találkozóról, az 5. alkalommal megrendezett Sustainable World konferenciáról. Szeptember 4-én megnyitjuk a Portfolio őszi konferencia szezonját.

A javaslatok között szerepel a még nem teljesen fenntartható pénzügyi termékek "átmeneti" termékekként való megjelölése, valamint egy fenntarthatósági mutató bevezetése, amely a befektetési alapokat osztályozná.

Az egyszerűsítések két önkéntes termékkategóriából állnak: a "fenntartható" és az "átmeneti" kategóriából. Ezeket a pénzügyi piaci szereplőknek kellene használniuk annak biztosítására, hogy a fogyasztók könnyebben megértsék a termékek célját. Az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság), az EBA (Európai Bankhatóság) és az EIOPA (Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság) közös véleményükben hangsúlyozták, hogy ezek az új kategóriák segítenének csökkenteni a greenwashing kockázatait és lehetővé tennék az olyan eszközökbe történő átmeneti befektetéseket is, amelyek célja, hogy idővel fenntarthatóvá váljanak.

A fenntarthatósági mutató különböző pénzügyi termékeket – például befektetési alapokat, életbiztosításokat és nyugdíjtermékeket – osztályozna. A mutatóra azért lenne szükség, mert a jelenlegi szábályok nehezen érthetőek, és bizonyos esetekben a greenwashing jelensége is felmerül.

Az SFDR 8. cikke alá olyan alapok, termékek sorolhatók jelenleg, amelyek a pénzügyi célkitűzések mellett környezetvédelmi vagy társadalmi jellemzőkkel is rendelkeznek, míg a 9. cikk az elsődlegesen fenntartható befektetési célú termékekre vonatkozik. A javasolt változtatások "kezelnék az SFDR 8. és 9. cikk szerinti közzétételekkel való visszaéléseket, greenwashing problémákat" - írja a Reuters. A fenntarthatósági jellemzőkkel rendelkező termékek új kategóriáinak bevezetése a jelenlegi gyakorlatot váltaná fel.

Ahogy az uniós felügyelők elkezdtek fellépni a "zöldmizéria" ellen, az eszközkezelők néhány alapot a 9. cikkről a 8. cikkre minősítettek vissza.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
reszveny tőzsde arfolyam euro