Portfolio signature

A vártnál jobban indította az évet Graphisoft Park, mégis óvatos üzeneteket küldött a menedzsment

Portfolio
A tavaly évvégi csökkenés után stabilizálódott a Graphisoft Park kihasználtsága az első negyedévben és a bérleti szerződések euró alapú indexálásának köszönhetően sikerül bevételnövekedést elérnie a vállalatnak, valamint a fontosabb eredménysorokon is bővült a cég a bázishoz képest. A menedzsement azonban a vártnál jobb teljesítmény ellenére továbbra is óvatos, és az idei évre alacsonyabb kihasználtsággal, valamint nagyobb egyszeri költségekkel számol, ezért nem változtatott az előző negyedév végén kiadott előrejelzésén.

95 százalékon maradt a kihasználtság

A bizonytalan gazdasági környezet és a home office térnyerése negatívan befolyásolja az irodapiacot, a budapesti átlagot tekintve az üresedési ráta az idei első negyedév végére megközelítette a 14 százalékot, és szakértői várakozások szerint 2024. végéig ennek további növekedése várható - értékeli a jelentésben a működési környezetet a Graphisoft Park. Az említett tényezők hatása a Graphisoft Park kihasználtságán is mutatkozik: a korábban kiemelkedően magas, 97-98 százalékról 2023 végére 95 százalékra csökkent a kihasználtság, majd az első negyedévben is ezen a szinten maradt - ez még mindig jelentősen kedvezőbb az átlagos budapesti üresedéshez képest. Utóbbi a vállalat szerint a bérlők átlag feletti elköteleződési idejének köszönhető, hiszen a Park összes jelenlegi bérlőjének az első bérletijogviszony kezdetétől számított átlagos ideje 15,2 év.

gparkkihasz0514

Ugyanakkor, tekintettel az irodapiacon tapasztalható trendekre, továbbá az utóbbi évek során a Graphisoft Park egyes bérlőivel, illetve az önkormányzatokkal folytatott egyeztetésekre, a társaság arra a következtetésre jutott, hogy a déli fejlesztési területen indokolt megvizsgálni a lakó- és szolgáltató egységek fejlesztésének lehetőségét. A projekt részleteiről az alábbi cikkünkben írtunk.

A fő számok

A Graphisoft Park árbevétele 4,3 millió eurót ért el az első negyedévben, ami 2,8 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát. Bár a kihasználtság egy évvel korábban még 97 százalékon állt, a bérleti szerződések euró alapú indexálásának bevételnövelő hatása ezt ellensúlyozni tudta.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés