Portfolio signature

Megjöttek a nagy vevők a tőzsdéken - Mit jelent ez az árfolyamoknak?

Portfolio
Felpörögtek idén a sajátrészvény-visszavásárlások, nemrégiben például az Apple jelentett be egy újabb, 100 milliárd dollárt meghaladó programot. De mit jelent ez a részvényárfolyamnak? Hogy teljesítettek a tőzsdén a legaktívabb vásárlók papírjai? Érdemes-e befektetési döntéseinknél figyelembe venni, hogy az adott vállalatnál van-e részvényvásárlási program? - Ezekre a kérdésekre keresi a választ az elmúlt 10 év részvény-visszavásárlásainak vizsgálatával cikkében a Marketwatch.

Beindultak az elmúlt időszakban a sajátrészvény-visszavásárlások, sorra jelentik be az amerikai cégek az újabb milliárd dolláros programjaikat, múlt héten például az Apple lepte meg a piacokat egy újabb 110 milliárd dolláros részvény-visszavásárlással. Amikor egy cég sajátrészvény-vásárlást indít, annak több üzenete is lehet, az egyik, hogy nem tudja a menedzsement a jövőbeli növekedést támogató akvizíciókra, beruházásokra költeni a felesleges készpénzállományt, a másik, hogy olcsónak, jó befektetésnek tartja a saját részvényeit. Az Apple bejelentését pozitívan fogadták a befektetők, de voltak, akik megkérdőjelezték, hogy vajon nincs-e jobb felhasználási módja a készpénznek.

A kérdésre választ keresve a Marketwatch megvizsgálta az elmúlt 10 év legjelentősebb sajátrészvény-visszavásárlásait az amerikai S&P 500 vállalatoknál, és azt találta, hogy a részvényszám nagyarányú csökkenése hosszú távon korrelál a jó részvénypiaci teljesítménnyel. Az elmélet mögötte, hogy a sajátrészvény-vásárlásokkal csökken a részvényszám, ami minden egyéb változatlansága mellett növeli az egy részvényre jutó eredményt. Így a részvények számának jelentős csökkenése támogathatja a részvényárfolyam emelkedését.

A Marketwatch hozzáteszi, hogy a dolog azért nem ennyire egyszerű, mert vannak vállalatok, amelyek részvényeket bocsátanak ki, akár finanszírozási céllal, például felvásárlásokhoz, akár a vezetői részvényjuttatásokhoz.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés