Üzlet

A kisvállalkozók is pár perc alatt megmérhetik a karbonlábnyomukat

Portfolio
gyre többen követelik meg a beszállítóiktól, hogy elkötelezettséget mutassanak a kis- és egyéni vállalkozások a fenntarthatóság terén. A társadalom részéről is egyre nagyobb az igény, hogy a vállalkozások környezetvédelmi törekvései átláthatóak legyenek. Kevés cég tudja azonban, hogy mekkora a karbonlábnyoma és hogyan tudná csökkenteni azt. Íme pár hasznos tipp a kibocsátás minimalizálására.

Minden magánszemélynek, háztartásnak, vállalkozásnak van CO2 kibocsátása, még a legkisebb mikrovállalkozás, vagy otthonról dolgozó egyéni vállalkozó is karbonlábnyomot hagy maga után.  Ahogy arról korábban beszámoltunk az Opten és a Mastercard egy olyan közös projektet indított kifejezetten a kisebb vállalkozások számára, amellyel pár perc alatt kiszámítható a tevékenység környezeti terhelése.

Az Opten és a Mastercard is részt vesz a szeptember 4-i Sustainable World konferencián. Részletek a linken.

A kibocsátás csökkentésével a vállalkozó jobban ügyel a környezetére, eleget tesz az EU-s szabályozásoknak, valamint versenyelőnyhöz jut, hiszen sok megrendelő, valamint a vásárlók részéről is elvárás, hogy egy cég lépéseket tegyen a fenntarthatóság irányába. Az energiamegtakarítással hosszú távon pénzt is spórolhatnak.

Íme néhány tipp kis- és egyéni vállalkozóknak a karbonlábnyom-csökkentésre.

  1. Tömegközlekedés és alternatív utazási módok: Az egyik legkézenfekvőbb kibocsátás-csökkentési módszer, - amit nem lehet elégszer ismételni, hogy autó használata helyett - ha lehetséges - érdemes a tömegközlekedést, a kerékpározást választani, vagy gyalogolni.
  2. Energiatakarékos iroda és technológia: Az energiafogyasztás csökkentése közvetlenül csökkenti a karbonlábnyomot. Érdemes LED világítást, energiatakarékos készülékeket és megfelelő hőszigetelést alkalmazni. Egy olyan vállalat, amely irodáiban LED-égőkre vált, éves szinten 75%-kal csökkentheti a világítás energiafogyasztását.  Az energiahatékony eszközök általában hosszabb élettartammal rendelkeznek, és kevesebb karbantartást igényelnek.
  3. Digitális megoldások: Szintén egy sokszor emlegetett tény, hogy minél digitalizáltabb egy vállalkozás, annál kevesebb papírt használ fel a működéshez. A szoftverek, digitális tervező-, nyilvántartó és számlázó programok, foglalási rendszerek is mind csökkentik a karbonlábnyomot, és nem mellesleg hatékonyabb működést is eredményeznek.
  4. Csomagküldés és beszerzés: Amilyen küldeményért csak lehet, érdemes személyesen elmenni egy átvevőhelyre, vagy biciklis futárt alkalmazni. Ezáltal csökkenthető az utaztatott termékek által generált üvegházhatású gázok mennyisége.
  5. Fenntartható anyagok: A vállalkozások akkor is sokat tesznek a környezetért, ha fenntartható anyagokat használnak a működésükhöz. Ilyen lehet például a biológiailag lebomló eszközök, újrahasznosított papírok és irodaszerek beszerzése.
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamat