Portfolio signature

Kritikus időszak előtt a tőzsdék - Jöhet a tökéletes vihar?

Portfolio
Nagy lendülettel indult az idei év a tőzsdéken, februárra azonban elfogyott a kraft, miután ellentmondásos makroadatok érkeztek az Egyesült Államokból. Ugyan az inflációs nyomás tovább mérséklődött, de korántsem a piaci szereplők által várt mértékben, és Jerome Powell amerikai jegybankelnök is hamar lehűtötte a kedélyeket azt követően, hogy a befektetők egyre szélesebb körben kezdték árazni nemcsak a kamatemelési pálya végét, de már az esetleges kamatvágásokat is. A Fed által követett adatvezérelt üzemmód és az ellentmondásos gazdasági adatok pedig igencsak feladták a leckét a befektetőknek, akik érthetően megosztottak a kilátásokkal kapcsolatban: emelkedhetünk még, vagy itt az ideje fedezékbe vonulni?

Nagy emelkedés után ismét jöhetett a kijózanodás

Az év elején látott emelkedésből hamar láthatóvá vált, hogy a befektetők már nem a legrosszabb forgatókönyvet árazzák a tőzsdéken, és a Covid-időszak alatt látott, likviditásbőség időszakának legszebb napjaira emlékeztető széles körű emelkedést láthattunk a tőzsdéken, amelyet február elején tovább fűtött, hogy a Fed legutóbbi kamatdöntő ülését követően Jerome Powell elmondta, hogy amennyiben az infláció a vártnál gyorsabban csökken, úgy megvannak az eszközeik arra, amellyel reagálhatnak a kialakult helyzetre, ezen szavakat pedig a piaci szereplők egyértelműen úgy értelmezték, hogy akár már idén sor kerülhet az első kamatvágásra: a dollár is gyengülni kezdett, az S&P 500 pedig idei 4195 pontos csúcsára emelkedett, ami azonban még fontosabb, hogy

az emelkedéssel az S&P 500 egyúttal ki is tört a 12 hónapja tartó csökkenő trendből.

A vegyes negyedik negyedéves nagyvállalati gyorsjelentések, a várakozásoknál jóval erősebb munkaerőpiaci és gazdasági adatok, valamint az infláció vártnál kisebb mértékben történő csökkenése és az óvatosságra okot adó jegybanki kommunikáció együttesének következtében azonban inkább kijózanodással teltek az elmúlt hetek a tőzsdéken, az S&P 500 már 4,4 százalékot csökkent a hónap elején látott 4 195 pontos értékhez képest, az eséssel pedig egészen a jövőbeli emelkedés szempontjából kritikus fontosságú 4 000 pontos szintekhez érkeztünk, ugyanis itt található az október közepe óta tartó emelkedő trend alsó határa.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés