Portfolio signature

Fontos adatok érkeznek - Most kezdődik a rali a tőzsdéken?

Portfolio
Magyar idő szerint csütörtök délután érkeznek Amerikából a legfrissebb adatok a fogyasztói árak változásának decemberi alakulásáról. Az elemzői konszenzus szerint pedig tovább mérséklődhetett az árnövekedés ütemete, ez pedig kedvező hír lehet a befektetők számára is, miután az inflációs adatok már tavaly is markáns emelkedést hoztak a tőzsdéken.

Mi történt tavaly?

A 2022-es év bőven tartogatott egyaránt pozitív és negatív meglepetéseket a befektetők számára, már ami az amerikai inflációs adatok alakulását illeti, amelyek a piaci volatilitás fő forrásává váltak az elmúlt évben. Az S&P 500 átlagosan 1,9 százalékos tartományban mozgott az adatok publikálásának napján, ami majdnem háromszorosa akkora, mint a megelőző öt év mozgása, derül ki a Bloomberg által összeállított adatokból.

Ez nem véletlen, hiszen a 40 éves csúcsra emelkedő amerikai infláció mellett a Fed agresszívan igyekezett fellépni az árak robbanásszerű emelkedésének letörése érdekében. Főként ennek következtében 2022 általánosságban a 2 évtizedes csúcsra erősödő amerikai dollárról szólt, amely jelentős nyomás alatt tartotta a nemzetközi piacokat.

Mire számítanak az elemzők?

A konszenzus szerint 2022 decemberében éves alapon nézve 6,5 százalékra mérséklődhetett a fogyasztói árak növekedése az Egyesült Államokban. Éppen ezért, amennyiben az árak növekedése a várt mértékben tovább mérséklődne, úgy a piaci szereplők már joggal feltételezhetnék, hogy a Fednek valóban sikerült úrrá lennie a magas infláción, az elemzők szerint ebben az esetben kapitulálhatnának is a pesszimista kereskedők, ez pedig további, akár 1,5-2 százalékos emelkedésnek is utat adhat.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés