Portfolio signature

Összeomlott a metaverzum-sztori, lehet mindent elölről kezdeni

Sok minden történt azóta, hogy a Facebookot tavaly október végén átnevezték Metává, hogy ezzel is hangsúlyozzák a nagy metaverzum fejlesztési terveket, például elszállt az infláció, a világ jegybankjai meredeken emelik a kamatokat, kitört az ukrajnai háború, a tőzsdék meredek esésbe kapcsoltak, a befektetők pedig fedezékbe vonultak, ez mind eliminálta a nagy metaverzum őrületet, a sztorihoz kapcsolódó eszközök durván át/leárazódtak. Miközben még idén év elején is arról szóltak a hírek, hogy több százezer vagy akár millió dollárért cserélnek gazdát virtuális földek, hajók, műalkotások, és egyre többen használják a virtuális világokat, mostanra komoly visszarendeződés történt, mert bár a Meta gőzerővel megy előre, és költ el több tízmilliárd dollárt a saját virtuális világának a fejlesztésére, a metaverzum-eszközök, tokenek, telkek ára zuhanórepülésben van. Az árfolyamok alakulás alapján azt lehet mondani, hogy a metaverzum-sztoriról még nem lehetett lemaradni, ez egy olyan társasjáték, ahol az elmúlt hónapokban mindenkit visszaküldtek a startmezőre. Aki kimaradt, nem maradt le.

Pedig jönnek a hírek

Nem lehet azt mondani, hogy ne érkeznének hírek napi rendszerességgel metaverzum-fejlesztésekről, csak hát a való világban annyi megoldásra váró probléma van, ami háttérbe szorítja a virtuális eseményeket, hogy a fókusz most finoman szólva sem itt van.

Pedig egymást érik a bejelentések, hogy csak néhány példát hozzunk:

  • gombamód szaporodnak a virtuális világok, a nagy úttörők, mint a Decentraland vagy a Sandbox mintájára, saját tokennel, virtuális földekkel jönnek létre újabb és újabb világok.
  • Tuvalu jelentette be a napokban, hogy mivel a tengerszint emelkedése miatt az ország hamarosan eltűnik, valamit tenni kell, hogy a kultúrájukat, történelmüket megmentsek vagy legalábbis megörökítsék, így beköltöznek a metaverzumba, digitálisan hozzak létre az országot, ezzel Szöul és Barbados példáját követik, amelyek szintén virtuális világba költöznek,
  • a Renault nemrég bejelentette, hogy a digitális transzformáció keretében létrehozza a világ első ipari metaverzumát, amivel jelentős költségmegtakarítást, károsanyag-kibocsátás csökkenést érhetnek el, és az autóik is a korábbinál lényegesen gyorsabban kerülhetnek majd piacra a tervezéstől a termékbevezetési idő lerövidítésével,
  • bejelentették, hogy létrehozzák a világ első kannabisz-tematikájú metaverzumát, amely az iparág szereplőit és a fogyasztókat köti majd össze,
  • a foci vb előtt a FIFA a Robloxban hozta létre a saját virtuális világát, amelyet folyamatosan fejlesztenek majd, és ahol a szurkolók interaktív játékokat, nyereményjátékokat találnak.

Miközben azonban zajlanak a fejlesztések, a befektetői és felhasználói érdeklődés gyakorlatilag összeomlott.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés