Portfolio signature

Az árstop ellenére még mindig nagyon jól megy a Molnak

A magas olaj- és gázár, és a relatíve olcsó orosz olaj nagy hátszelet ad a Molnak, de a magyarországi nagykereskedelmi árszabályozás és a több kelet-közép-európai országban bevezetett kiskereskedelmi üzemanyag-árszabályozás nyomás alatt tartja a vállalat eredményét. Összességben azonban még így sem panaszkodhat a Mol, kiemelkedő eredményt ért el a vállalat, több első negyedéves rekordot is elért, többek között soha nem értékesített még annyi üzemanyagot a vállalat az év első három hónapjában, mint idén. A menedzsment abban látja a legnagyobb kihívást, hogy a vállalat megőrizze az ellátásbiztonságot és fenntartsa a vállalat profitabilitását, a cégvezetés megerősítette a korábban meghatározott 2022-es célkitűzéseket.

Nagyot nőtt a Mol

Nagyot nőtt a Mol eredménye, az egy évvel korábbihoz képest a vállalat közel 50 százalékkal emelkedő EBITDA-ról, 147 százalékkal bővülő EBIT-ről és 72 százalékkal magasabb anyavállalati eredményről számolt be. Az Upstream szegmens EBITDA-ja 120, a Downstreamé 11 százalékkal nőtt, a Fogyasztói szolgáltatások eredménye viszont 40 százalékkal csökkent.

Hogy hogyan viszonyulnak a friss számok az elemzői várakozásokhoz? Első ránézésre nem könnyű ezt megmondani, ugyanis a Mol megállapodást írt alá a Waldorffal a teljes Upstream portfóliójának eladásáról az Egyesült Királyságban, így ennek az eredményével, mint megszűnő tevékenység eredményével visszamenőleg is módosították a számokat, az elemzői várakozások pedig nem ezekre a módosított eredménysorokra vonatkoztak. Ha az eladott Upstream portfólió számait is figyelembe vesszük, akkor az Upstream szegmens eredménye 199,4 milliárd forint lett volna, 8 százalékkal magasabb, mint a 184,3 milliárd forint elemzői várakozás, a Downstream és a Fogyasztói szolgáltatások szegmens eredménye viszont közel ötödével elmaradt a várttól.

tabl

A csoportszintű EBITDA-nál az adatsor korábbi részéhez illesztve láthatók az elmúlt negyedévek számai az északi-tengeri Upstream portfólió számai nélkül, az azonban így is látszik, hogy a vállalatcsoport számai az elmúlt időszakban kiemelkedőek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés