Portfolio signature

Dúl a szomszédban a háború, kell már venni a magyar részvényeket? - Válaszolnak a hazai alapkezelők

Portfolio
Idegesek a piacok az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, a tőzsdékre visszatért a volatilitás, a BUX index meredeken esett, a forint történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben, átlépve a 400 forintos lélektani határt. Március elején ismét megkérdeztük a hazai alapkezelőket rendszeres havi felmérésünkben, hogy mit gondolnak a hazai tőzsde és a forint kilátásairól és hogy melyek a kedvenc magyar részvényeik és a legkevésbé kedvelt papírjaik.

A márciusi felmérésben résztvevő alapkezelők: Dialóg Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Eurizon (CIB) Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, a K&H alapok kezelője, OTP Alapkezelő. A felmérés március 4-én zárult.

Meddig eshet még a BUX?

Nagyot esett a BUX index az előző havi felmérésünk óta, az orosz-ukrán háború kirobbanásával párhuzamosan, az év eleje óta már több mint 20 százalékos mínuszban áll a hazai részvényindex. A legfrissebb, március eleji alapkezelői felmérésünk válaszai alapján fokozódik a bizonytalanság a kilátásokkal kapcsolatban. Az elmúlt egy évben a hazai alapkezelők válaszai a 3 hónapos kilátásokat illetően változó arányban, de szinte minden egyes felmérés alkalmával két opció között oszlottak meg, vagy 5 és 15 százalék közötti emelkedést, vagy +/- 5 százalékos elmozdulást vártak. Idán márciusban, az ukrán háború kirobbanását követően láthatóan megosztottabbá váltak a hazai alapkezelők.

Bár a legtöbben továbbra is legfeljebb 5 százalékos elmozdulást jósolnak, már van, aki 5 százalékot meghaladó esésre számít a BUX indexben a következő három hónapra, és van olyan hazai alapkezelő is, aki 15 százalék feletti emelkedést vár.

A cikkünk tartalmából

  • Elkészítettük rendszeres havi alapkezelői felmérésünket a magyar tőzsde és a forint kilátásairól március elején, és kiértékeltük az eredményeket.
  • Bizonytalanságról árulkodik, hogy a mind a forinttal, mind a hazai részvénypiaccal kapcsolatban megosztottabbá váltak a hazai alapkezelők.
  • A válaszadók kedvenc részvényei között főként blue chipek szerepelnek ezúttal, az OTP és a Mol papírjait emelték ki a legtöbben.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés