Előfizetői tartalom

Itt a nap egyik nyertese: elszabadult az olajár

Portfolio
Az olajárak csütörtökön megugrottak, a Brent 2014 óta először átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy egy európai háború megzavarhatja a globális energiaellátást - írja a Reuters. Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője, nyersolaját főként európai finomítóknak adja el, és a legnagyobb földgázszállítója Európának, az ellátás mintegy 35 százalékát biztosítja.

A Brent nyersolaj 8,5 százalékkal, hordónként 104,9 dollárig, vagyis 2014 óta nem látott szintre emelkedett, de a napi csúcson megközelítette a 106 dollárt is. Az olajárak 2022 eleje óta hordónként több mint 20 dollárral emelkedtek, mivel sokan attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és Európa szankciókat vezet be az orosz energiaszektor ellen, ami megzavarja az ellátást....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés