Portfolio signature

Ez lehet a következő évek egyik legjobb befektetése – ha bejön, nagyot fog durranni

Ha arra gondolunk, hogy vajon mi lehet a következő évek egyik legígéretesebb befektetése, akkor a legtöbbeknek szinte biztosan olyan dolgok jutnak eszébe, mint a bitcoin, esetleg a Tesla vagy az elektromosautó-gyártók, de mostanában a digitális műalkotások iránti érdeklődés is nagyon felfutott. Van azonban a részvénypiacoknak egy viszonylag apró szegmense, ami felett a legtöbben eddig átnéztek, ez pedig nem más, mint az uránbányászat. Az atomerőművek még mindig a világ energiaellátásának a 10 százalékát adják, egyáltalán nem rosszak a növekedési kilátások, és a karbonsemlegesség elérésében is fontos szerepük lehet. Ehhez képest az urán világpiaci ára már egy évtizede olyan alacsony, hogy a termelők még a lapátot sem nagyon hajlandóak a földbe tenni. Üzemanyag nélkül azonban nem igazán fognak működni az erőművek, így sokan arra számítanak, hogy az árfolyam is meglódulhat hamarosan, ezzel pedig a termelők és az élelmes befektetők is jól járhatnak.


Egy hanyatló iparág? Dehogyis!

A World Nuclear Industry Status Report (WNISR) adatai alapján 2020 júliusában világszerte 408 reaktor működött 31 országban, ami 9-cel alacsonyabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez egyébként 10-zel kevesebb mint, ami 1989-ben volt és 30-cal a 2002-es mindenkori csúcshoz képest.

urán1

Az ugyanakkor hozzátartozik a teljes képhez, hogy a reaktorok átlagos mérete az 1989-es 740 megawattról 890 megawattra nőtt 2020-ra.

Az is figyelemreméltó, hogy az atomenergia továbbra is a globális villamosenergia-termelés több mint 10 százalékát adja, bár ez jóval alacsonyabb, mint az 1996-os csúcs, ami 17,5 százalék volt. A csökkenő trend azonban egyre inkább laposabbnak tűnik, és 2019-ben már minimális 0,2 százalékpontos növekedés volt látható az előző évhez képest. A WNISR grafikonja alapján pedig azt is érdemes kiemelni, hogy a bár az atomenergia részaránya ugyan csökkent a globális áramtermelési mixben, de a termelés mértéke nőtt az elmúlt években. Magyarán nem arról van szó, hogy kevesebb atomenergiát használunk, hanem arról, hogy más energiaforrások (pl. megújulók) bővültek dinamikusabban. A nukleáris energia bővülésében pedig Kína és más fejlődő országok játszanak kulcsszerepet.

Miről szól még a cikk?

  • Az atomenergia kilátásai
  • Az uránbányászok nem termelnek
  • Miért lehet jó befektetés az urán?
  • Hogyan érdemes meglovagolni a lehetőséget?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés