Előfizetői tartalom

Rongyosra keresik magukat az olajkrízis vámszedői

Portfolio
Amikor a kőolaj nemzetközi piacán a határidős árak az időben előrehaladva emelkednek és meghaladják a spot(azonnali) tőzsdei árat, contangóról beszélünk. Paradox módon minél alacsonyabbra zuhan a kőolaj spot ára, hosszú távon annál nagyobb az esélye a magasabb árnak. Ha a kettő közötti különbség elég nagyra dagad és egyre meredekebb görbét rajzolnak ki a határidős olajárak, akkor sok befektető hajthat rá az arbitrázs profitra. Ehhez nem kell mást tenni, mint tankereket bérelni és az azonnali piacon megvett, majd határidőre eladott olajat eltárolni.

Annyit termelnek az olajnagyhatalmak, amennyi a csövön kiférFuldoklik a világ az olajban, legalábbis az EIA legfrissebb statisztikái szerint a múlt héten 14,4 millió hordóval nőttek a nyersolaj tartalékok, szemben az 1 millió hordós növekedést előrejelző piaci várakozásokkal, ami tovább nyomta lefelé az olaj árát, így a WTI típusú olaj hordónkénti ára újra 45 dollár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés