Előfizetői tartalom

Gigantikus veszteség a Molnál

Gayer Attila, CFA
Hétköznapi ésszel nehezen felfogható, összesen 500 milliárd forintos leírást és értékvesztést hajtott végre tavaly egy negyedév alatt a Mol. Bár nem néztük végig egyesével a kezdetektől a magyar tőzsdei cégek beszámolóit, hasonlóra jó eséllyel nem volt még példa a budapesti tőzsde történetében. Lehet persze ilyenkor azt mondani, hogy az iparágban ez most nem kirívó, meg hogy a leírások pénzmozgással nem járó tételek, vagy hogy ez már a múlt, ideje előre nézni, a mérleg tisztul, az árfolyamok később megfordulhatnak, meg hasonlókat. Próbáltuk mi is túltenni magunkat rajta, de végül nem tudtunk elmenni úgy a téma mellett, hogy külön ne emlékezzünk meg róla. Úgy gondoljuk, részvényesként is hiba lenne, ha könnyedén átsiklanánk felette, hiszen az 500 milliárd forint múltban befektetett valódi pénz, nem valami játékzseton, aminek egy része végérvényesen is elveszett!

Már az elején hangsúlyozzuk, cikkünk nem a Mol ellen irányul, nemzetközi olajcégek is hibáznak, tisztítanak, korrigálnak. Az osztrák OMV két negyedév alatt közel 1000 milliárd forintnak megfelelő összeget írt le, nemzetközi szinten pedig ennél jóval nagyobb leírásokat és értékvesztéseket is láthattunk a szektorban (Itt megjegyezzük, az értékvesztések összehasonlítása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés