Előfizetői tartalom

Három hengerrel is lehengerlő a 3-as BMW

Hámor Iván
Elérkezett az idő a 3-as BMW szokásos, ciklusközi frissítésére. A valóban apró formai megújulásnál sokkal nagyobb jelentőségű az a műszaki változás, ami a lemezek alatt történt. Mostantól a sorozatszám nem csak a karosszériaméretre, hanem a hengerek számára is utalhat, ugyanis megjelennek a háromhengeres erőforrások a 3-as motorházteteje alatt.

Ha BMW, akkor hathengeres soros motor, sokak fejében még él ez a párhuzam. A belső égésű motorok hatásfokának növekedése azonban lehetővé tett, hogy a korábbi "ökölszabálynak" - a hengerszám tekintetében - a fele is elegendő legyen. Ami nem változott, az az egyes hengerek térfogata, ebben a tekintetben a bajor márka ragaszkodik a 0,5 liter/henger értékhez. A megújulás után...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés