Előfizetői tartalom

A válság óta nem volt ekkora veszteség az OMV-nél

Portfolio
Ma reggel tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó beszámolóját az osztrák OMV, a társaság nettó soron veszteséges volt, amire eddig csak a 2008-as pénzügyi válság során volt példa. A várakozásokat azonban sikerült a legtöbb eredmény soron felülteljesíteni. A gyorsjelentés főbb pontjai az alábbiak: A kitermelés 15 százalékkal emelkedett, elsősorban a korábbi méretes északi-tengeri bevásárlásnak köszönhetően. Az olajár valósággal összeomlott, a kutatás-termelés tisztított üzemi eredménye azonban így is enyhén emelkedni tudott. A finomítói marzsok jelentősen kitágultak, ami a korábbi romániai modernizációs programmal együtt lökést adott a finomítás-kereskedelem szegmens eredményeinek. A gáz és áramtermelés továbbra is szenved a mostoha piaci környezet miatt, itt a stratégia felülvizsgálata jelenleg is folyik. A riportált adatok csoportszinten jelentős veszteséget mutatnak, mind üzemi, mind nettó soron, köszönhetően a készletátértékelési veszteségnek és egyéb, nem tervezett leírásoknak. Az operatív készpénztermelés erős, a 12 havi gördülő cash flow ismét emelkedik. A 2016-ra kitűzött napi 400 ezer hordós csúcskitermelés elérése csúszni fog. A beruházási programot visszavágta a menedzsment, az osztalékfizetés azonban egyelőre stabil, a tavalyihoz hasonlóan részvényenként 1,25 eurót javasolnak kifizetni a részvényeseknek.

Legtöbb soron verte az elemzőket az OMVAz OMV ma közzétett gyorsjelentése összességében pozitív képet fest az elemzői várakozások tükrében, a legtöbb eredménysoron sikerült felülteljesíteni az elemzői várakozásokat. Az egyszeri tételek és készletátértékelés nélküli üzemi és egy részvényre jutó eredmény magasan felülmúlta a várakozásokat, egyedüli fájópontot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés