Előfizetői tartalom

Ez volt az oroszok aduásza a paksi bővítésben

Portfolio
Egyelőre a paksi beruházásnak az előkészítése zajlik a megkötött kormányközi szerződések alapján, ám már most számos kérdés felmerül a projekttel kapcsolatban. Miért választotta Magyarország az orosz ajánlatot a tendereztetéssel szemben? Milyen lépésekben valósulhat meg a két új paksi atomerőművi blokk kivitelezése? Mikor kezdődhetnek meg az építkezések? Megtérül-e a beruházás és milyen feltételek mellett? Melyek a legfőbb kockázatok? Hogyan befolyásolja az orosz-ukrán konfliktus, valamint az Oroszország elleni szankciók a projektet? Ezekre válaszoltak a paksi beruházás illetékesei egy szerdai háttérbeszélgetésen. Aszódi Attila kormánybiztos elárulta, hogy az orosz partner kezében a finanszírozási ajánlat volt az aduász, ezzel nem lehetett versenyezni. Hangsúlyozta azt is, hogy 60 év alatt a projekt megtérül 15-17 forintos kilowattóra egységköltség mellett, ez átszámítva 49-56 eurós megawattóra költséget jelent. Nagy Sándor, az MVM Paks-II. Zrt. vezérigazgatója azt vetítette előre, hogy terveik szerint 2018-ban megkezdődhet az építkezés. Sok kérdés azonban nyitva maradt (főleg a költségvetés oldaláról) és van némi bizonytalanság a válaszokban. Összefoglaljuk, hogy mit tudunk eddig a paksi projektről.

Aszódi Attila kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a paksi beruházás célja, hogy a villamosenergiaellátásban hosszú távon fennmaradjon az atomenergia 40%-os részaránya. Vagyis kapacitásfenntartás a cél - fogalmazott. Kitért arra is, hogy sokáig a tendereztetés irányába mutattak az előkészítési munkálatok, azonban ezzel szemben a közvetlen államközi megállapodás kedvezőbb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés