Előfizetői tartalom

Személyautó, motorkerékpár után már kamionban is

Hámor Iván
A Volvo Trucks alkalmazza a piacon elsőként a nehéz haszonjárművekhez kifejlesztett dupla tengelykapcsolós váltóművet, amit I-Shift Dual Clutch néven hoznak forgalomba - és amihez hasonló a személyautókban és motorkerékpárokban már évek óta kereskedelmi forgalomban kapható. A hajtóerő továbbításának megszakadás nélküli átvitelének köszönhetően folyamatos a nyomatékleadás, és a teherautó egyáltalán nem veszít sebességet a fokozatváltások során. Ez a járművezető számára kényelmesebb, és ami jelen esetben talán fontosabb, hatékonyabb haladást eredményez.

Az I-Shift Dual Clutch kettős tengelykapcsolót tartalmazó sebességváltó. Ez azt jelenti, hogy a két fokozat választható ki egyszerre. A tengelykapcsoló határozza meg, hogy éppen melyik fokozat aktív. Az I-Shift Dual Clutch az I-Shiftre épül, de a sebességváltó első felét teljesen új alkatrészek alkalmazásával áttervezték.Menet közben olyan, mintha két sebességváltó állna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés