Előfizetői tartalom

Jönnek a közgyűlések - Mibe érdemes beleszólni?

Portfolio
Egyre aktívabbak a részvényesek Amerikában, mármint ami a cégek életébe való beleszólást jelenti, az idei év első két hónapjában annyi igazgatósági helyet megszerző aktivista kampány indult, amire 2009 óta nem volt példa. A felsővezetésbe ráadásul az esetek többségében úgy tudnak az aktivista befektetők bekerülni, hogy arról részvényesi szavazást sem kell kezdeményezni, ami főként annak tudható be, hogy az utóbbi időszakban az ilyen szavazásokon az aktivisták döntő többségben győzelmet arattak. A részvényesi aktivitás kapcsán lényeges kérdés, hogy ez valóban tud-e értéket teremteni. Egy általunk megvizsgált korábbi tanulmány azt mutatja, hogy igen, ez ugyanis a célvállalatoknál ugyanis a piaci hozamhoz képest rövid és középtávon is figyelemre méltó többlethozamot mutatott ki. Az aktivista stratégiák között kiemelten sikeresek voltak azok, melyek a vezetőségi személyi változásokra irányultak.

Támadnak az aktivista befektetők Egyre inkább erősödik a részvényesi aktivitás Amerikában, ennek egyik szembetűnő jele, hogy évek óta nem tudtak az aktivista befektetők annyi változtatást kieszközölni a vállalatok igazgatóságában, mint az idei év első két hónapjában. Az említett időszak alatt az aktivista részvényeseknek 16 vállalatnál sikerült 1 vagy több helyet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés