Előfizetői tartalom

Mégsem olyan jó a csodaindikátor?

Portfolio
A neves befektetők szinte kivétel nélkül előszeretettel használják a Nobel díjas közgazdász, Robert Shiller által létrehozott Shiller-P/E rátát, a mutató kapcsán azonban az utóbbi időszakban egyre többen fogalmaztak meg kritikákat. A Deutsche Bank közgazdásza pedig bele is nyúlt és korrigálta a mutatót, ami alapján jelenleg az amerikai részvénypiac fair értékeltségen forog, szemben a hagyományos Shiller-P/E rátával, mely felülértékeltséget jelez.

A nagyok is ezt nézik A tőkepiacokon otthonosan mozgó befektetők körében az egyik legnépszerűbb, és talán a legmegbízhatóbbnak vélt értékeltségi mutató az ún. Shiller P/E ráta, mely a Yale Egyetem közgazdászáról, Robert Shillerről kapta a nevét. Ezt gyakran ciklikusan kiigazított P/E rátának is hívják (CAPE), számlálójában ugyanis az S&P 500 inflációval indexált...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés