Előfizetői tartalom

Jelentett a MOL - Mennyire számít most ez?

Gayer Attila, CFA
Közzétette negyedéves jelentését a MOL, mely az elemzői várakozások fényében összességében felemás képet mutatott, pozitív azonban, hogy az iparágban meghatározónak számító üzemi profitmutató alapján felülteljesítés látszik. Ugyancsak kedvező, hogy a fajsúlyosnak számító kutatás-termelés eredménye jobb lett a vártnál. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény több mint háromszorosa lett a konszenzusban szereplő értéknek. A gyorsjelentés főbb pontjai: Az egyszeri tételektől és készletátértékeléstől megtisztított EBITDA több mint 10%-kal csökkent, ami az alacsonyabb kitermeléssel és a csökkenő árakkal magyarázható; - a kitermelés fajlagos költsége rekordmagasságba emelkedett, ami szintén nem kedvezett a szegmensnek; - a finomítás és kereskedelem az igen kedvezőtlen külső környezet terheit nyögte, itt az elemzői várakozásoknál is rosszabb lett az eredmény; - a gáz szegmensnél az INA gázkereskedelmi cégének vesztesége volt a fő nehezék, az FGSZ üzemi eredménye enyhén emelkedett; - a riportált üzemi eredmény 40 milliárdos veszteség lett, amit a pénzügyi sor tovább erodált; - a 12 havi gördülő egy részvényre jutó eredmény évek óta nem látott alacsony szintre esett; - az év egészét tekintve a MOL sem EPS, sem EBITDA szinten nem tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat; - a készpénzállomány jelentős növekedése miatt a nettó eladósodottság 20% alá csökkent. A MOL a gyorsjelentés mellett publikálta legfrissebb kitermelési riportját és prezentációját is, az utóbbi tartalmazza az elkövetkező évekre vonatkozó főbb várakozásokat. A MOL a kitermelés tekintetében meglehetősen ambiciózus, 2018-ra 30%-os növekedést kíván elérni. A társaság az elkövetkező 3 évben akár 2 milliárd dollárt is költhet éves szinten beruházásokra a kitermelés növekedésének biztosítása érdekében. A finomítás-kereskedelem szegmensben folytatódik a hatékonyságnövelés, idén újabb 100 millió dolláros költségmegtakarítás jöhet. Véleményünk szerint a mostani gyorsjelentés összességében pozitívan értékelhető, persze nem szabad elfelejteni, hogy rövid távon a vállalat komoly kihívásokkal szembesül szinte valamennyi fő szegmensben. Emellett ott van az INA körüli bizonytalanság is, mely vélhetően jobban érdekli a piaci szereplőket, mint az aktuális eredményszámok.

Milyenek lettek a számok?. Ma hajnalban publikálta a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó eredményeit a MOL, melyek az elemzői várakozások fényében összességében vegyes képet mutattak. Pozitívum, hogy az iparágban kiemelten figyelt (egyszeri tételektől és készletátértékelési hatástól megtisztított) EBITDA mutató közel 10%-kal múlta felül a várakozásokat, továbbá...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés