FONTOS Amerikai elnökválasztás: kiszivárgott, hogy Biden fontolgatja a visszalépést
 
Előfizetői tartalom

Amit az autó tehet az emberért

Hámor Iván
A járművek okozta környezetterhelés csökkentése érdekében néhány évvel ezelőtt megjelentek az olyan kísérleti járművek, melyek után tisztább lett a levegő, mint amilyen az elhaladásuk előtt volt. Ezt a hűtőrendszer katalikus bevonatával érték el, ami "megtisztította" a rajta átáramló levegőt, mialatt a kipufogóból is tisztább távozott, mint a motor által beszívott. Széles körű elterjedését a nemes- és ritkaföldfémek magas ára gátolta és gátolja a mai napig. Az autó azonban nem csak a közösség érdekében tehet(ne) sokat, hanem a benne ülőkért is, például az olyan asszisztens rendszerekkel, amelyek csökkentik a vezető élettani terhelését - ezáltal is hozzájárulva a biztonságosabb közlekedéshez, közvetve a közösség érdekét is képviselve.

A járművezetőket segítő asszisztens rendszerek - melyek közé a mára széles körben elterjedt blokkolásgátlót (ABS) is érteni kell - nagymértékben képesek hozzájárulni a vezető teljesítőképességéhez. Ennek igazolására a Mercedes-Benz hazai importőre önálló kutatást kezdeményezett, amely során Dr. Petrekanits Máté, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés