Előfizetői tartalom

Itt az első fecske! - Mit hozott a Richter jelentése?

Gayer Attila, CFA
Összességében kedvező képet festett a Richter ma hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentése az elemzői várakozások tükrében, a bevételben és bruttó fedezetben mutatkozó enyhe alulteljesítés mellett üzemi és nettó eredmény soron jelentősebb felülteljesítés volt megfigyelhető. A gyorsjelentés főbb pontjai: - stabilizálódás a hazai gyógyszerpiacon, forintban enyhén emelkedő forgalom; - a FÁK-régió ezúttal nem remekelt, Oroszországban stagnálás, Ukrajnában közel 20%-os forgalomcsökkenés volt euróban mérve; - a régióban Románia okozott pozitív meglepetést, Csehország és Lengyelország gyengén szerepelt; - az USA-ban hosszú idő után nőtt év/év alapon a forgalom; - Kína a bázishoz képest most is növekedést mutatott, a korábbi negyedévekhez képest viszont csökkenő forgalom látszik; - az értékesítési költségek alig emelkedtek, így a fedezet jelentősen javult; - az üzemi költségek többségében emelkedtek, a K+F költségek igen jelentős mértékben; - az üzemi eredményhányad minimálisan javult, bár a korábbi negyedévhez képest romlás látszik; - a 12 havi gördülő profit ismét emelkedni tudott; - a nettó készpénzállomány lényegében nem változott, egy részvényre vetítve a piaci ár 11%-ára rúg; - az idei évre várt egy részvényre jutó eredmény 80%-át sikerült hozni az első kilenc hónapban, míg EBITDA-ban 79%-ot. Nem lennénk meglepve, ha a részvények pozitívan reagálnának a gyorsjelentésre, nem szabad persze elfelejteni, hogy az elmúlt hónapokban a Richter már igen sokat emelkedett. A gyógyszerpapírok közelmúltban látott impozáns teljesítménye nyomán az árazási mutatók is emelkedtek, a jelenlegi szinteken azonban a Richter így sem tekinthető drágának. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a délelőtt 9 órakor kezdődő tájékoztatón lényeges információk hangozhatnak el, melyek ugyancsak befolyásolhatják az összképet.

Milyen lett a jelentés?. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja a Richternél, ebből az látszik, hogy az idei harmadik negyedév során a társaság az árbevétel és a bruttó fedezet tekintetében enyhén alulteljesítette a várakozásokat, míg üzemi és a nettó profitban jelentősebb felülteljesítés mutatkozott.Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés