Előfizetői tartalom

Adták a nyersanyagokat - A befektetők kávézni mentek

Portfolio
A február 19-i keddel záruló héten a nettó spekulatív vételi pozíciók csökkenése jellemezte a nyersanyagpiacot. Ezzel újabb mélypontját érte el a nettó spekulatív kereslet értéke az árupiacon. A makrogazdasági környezet felemás képet mutatott az időszakban: Amerikában és az eurózónában is láthattunk bizalomra okot adó, és csalódást keltő adatokat, összességében azonban mégis negatív hangulat uralkodott. A legtöbb nyersanyag esetében a nettó vételi spekulatív pozíciók gyengülését nagyobb részben az eladói nyomás erősödése, kisebb részben pedig a vételi erő csökkenése okozta. A kávé és a cukor piacán azonban annak ellenére csökkent a nettó spekulatív kereslet, hogy a befektetők némiképp növelték vételi pozícióikat. A héten a földgáz drágult jelentősen, amelynél így a nettó spekulatív kereslet csökkenésében a profitrealizálás játszhatott szerepet.

A CFTC legfrissebb, a február 19-én záródó hétre vonatkozó adatai szerint jelentősen, mintegy 18 százalékkal csökkent a nyersanyagok iránt támasztott spekulatív kereslet, amivel újabb mélypontját érte el a 2012 szeptembere óta tartó, csökkenő trend. A Dow Jones UBS árupiaci index eközben 0,79 százalékkal került lejjebb az időszak alatt. Felemás makrogazdasági adatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés