Előfizetői tartalom

Így utazik a szív, a máj és a vese

Hámor Iván
A magyarországi szerv transzplantáció az elmúlt 20 évben óriási fejlődésen ment keresztül, melynek a motorja a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, hiszen a hazai szervátültetések felét itt végzik. Hazánkban a négy egyetemi városban, Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden, hat centrumban, összesen négyféle szervátültetést végeznek (vese, máj, szív, illetve kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés). A szerv beültetések egyetemi központokban történnek, de az agyhalott szervdonorok sok esetben az ország távoli pontjain levő kórházakban fekszenek, így a szervkivétel is ott történik meg. A transzplantációhoz rendelkezésre álló rövid időre való tekintettel a logisztika és a szállítás - azon belül a megfelelő jármű - döntő fontossággal bír.

Az orvostudományi fejlődéssel párhuzamosan a transzplantációk során alkalmazott szállítási módok, közlekedési eszközök is óriási fejlődésen mentek keresztül. Az első időszakban a Budapesti Rendőr Főkapitányság segítségét vették igénybe. Mivel egy szerv kivételéhez a legritkább esetben elegendő három szakember, így rögtön két jármű - jellemzően Lada 1200...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés