Előfizetői tartalom

Felaprózás jöhet a Richternél - Jó ez a részvényeknek?

Gayer Attila, CFA
A Richter gyorsjelentést követő tájékoztatóján elhangzott, hogy az igazgatóság vizsgálja egy esetleges részvényfelaprózás (tizedelés) lehetőségét, ennek nyomán utánajártunk, hogy némely külföldi és hazai vállalatoknál, melyek korábban hasonló lépésre szánták el magukat, milyen hatás volt megfigyelhető a részvényárfolyamban és a tőzsdei forgalomban. A felaprózás és a részvényár között az általunk végzett vizsgálatok alapján nem volt kimutatható egyértelmű kapcsolat, bár hangsúlyozzuk, hogy vizsgálódásaink a rövid távú hatásokra koncentrálódtak, vannak tanulmányok, melyek hosszabb távon pozitív kapcsolatot mutattak ki a felaprózás és a részvényárfolyam között. Meglátásunk szerint az ilyen típusú tranzakciónál fontos az időzítés: ott, ahol a felaprózásokat kedvező piaci hangulat közepette hajtották végre, nagyobb eséllyel váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (rövid távon).

Mi is az a részvényfelaprózás? Minden tőzsdén forgó vállalatnál meghatározott számú papír alkotja a részvénytőkét, felaprózásról akkor beszélünk, amikor az igazgatóság úgy dönt, hogy növelni kívánja a forgalomban lévő részvények számát, mégpedig úgy, hogy a meglévő részvényesek számára újabb részvényeket bocsát ki. Itt azonban a definíció nem ért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés