Előfizetői tartalom

Nem tanulnak a múltból a vállalatok?

Portfolio
Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a vállalatok számára a növekedés leggyorsabb útja a felvásárlás. Korántsem biztos azonban, hogy az a legkifizetődőbb stratégia - írja blogjában a neves pénzügyprofesszor, Aswath Damodaran. Tanulmányok azt mutatják, hogy a növekedési stratégiák közül a felvásárlás a legrosszabb választás az értékteremtés tekintetében és ezt a piacok is tudják, ezért gyakran árfolyameséssel "díjazzák" a felvásárló vállalatokat. De sem ez, sem a rosszul sikerülő akvizíciók (mint például a HP és az Autonomy története) nem tántorítják el a cégeket a további felvásárlásoktól. Sőt, időnként a vállalatok többször is elkövetik ugyanazt a hibát, ami azt mutatja, hogy van valamiféle irracionalitás a rendszerben - írja Damodaran a blogjában.

Nemrégiben a Hewlett-Packard balul sikerült felvásárlásától volt hangos a sajtó, miután a cég a tavaly 11 milliárd dollárért felvásárolt Autonomy cégen közel 9 milliárd dolláros leírást könyvelt el a harmadik negyedévben. A HP esete pedig nem egyedülálló, a történelmi adatok azt mutatják, hogy az akvizícióra épülő növekedési stratégiák a tőzsdei vállalatok esetén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés