Előfizetői tartalom

Ágynak esett az Egis

Gayer Attila, CFA
Közel 50%-kal teljesítette alul nettó profit soron az Egis az elemzői várakozásokat tegnapi, piaczárást követően közzétett negyedéves gyorsjelentésében, a tényadat a legpesszimistább becslést is alulmúlta. A profitcsökkenésben a kedvezőtlen irányba mozduló termékmix, valamint a belföldi bevételek lemorzsolódása áll elsősorban, de persze az emelkedő működési költségek sem segítettek. A gyorsjelentés főbb pontjai: - Mérsékelt bevételnövekedés, köszönhetően az exportnak; - A belföldi árbevétel jelentős visszaesést mutatott, az Egis hazai piaci részesedése tovább csökkent; - A FÁK-piacokon ezúttal is emelkedett a forgalom; - A régió gyengén teljesített; - Jelentősen nőtt az alacsonyabb jövedelmezőségű hatóanyag és késztermék értékesítés; - Az értékesítés szerkezetének változása kedvezőtlenül hatott a marzsokra; - Az üzemi eredmény mérsékelt növekedést, a nettó profit viszont jelentősebb visszaesést mutatott év/év alapon; - A nettó pénzállomány tovább nőtt, jelenleg a piaci ár több mint 30%-át teszi ki. - A teljes pénzügyi évet tekintve a menedzsment által adott 3-5%-os bevételnövekedési cél alját sikerült elérni, az éves elemzői profitvárakozásokat azonban nem sikerült hozni. Összességében a negyedév nem lett erős, főleg a korábbi negyedévvel összevetve, a számok ráadásul többségében elmaradtak az elemzői várakozásoktól, így nem lennénk meglepve, ha a mai kereskedésben negatív árfolyam reakció mutatkozna. Fontos azonban megemlíteni, hogy az Egis részvényei az elmúlt napokban már jelentősebb csökkenést produkáltak, ami limitálhatja a további esést. Pozitív tényezőként szolgálhat továbbá a rendkívül vonzó értékeltség is, valamint a biológiai termékekben rejlő potenciál (ez utóbbi inkább hosszabb távon).

Durva alulteljesítés. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése a negyedik pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. Tegnap, tőzsdezárást követően tette közzé negyedéves gyorsjelentését a kisebbik hazai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés